ManşetEnerjiTürkiye

Sinop Nükleer Santrali davasında mahkeme bilirkişi incelemesi için 40 bin TL istedi

0

Sinop’ta yapılması planlanan nükleer güç santrali hakkında verilen Çevresel Etki Değerlendirme Olumlu Raporu’na karşı açılan davada mahkeme bilirkişi incelemesi yapılması yönünde karar verdi.

Mahkeme tarafından verilen ara kararda bilirkişi ve yol giderlerine karşılık olarak 40 bin TL, keşif harcı için 384,90 TL ve posta ücreti olarak 500,00 TL’nin en geç yedi gün içerisinde mahkemeye iletilmesi gerektiği belirtildi.

Dava tüm Türkiye’nin davası

Söz konusu nükleer santralin yapılmasının Sinop olduğu kadar tüm ülke için bir felaket anlamı taşıdığını belirten davacılar, tüm doğaseverleri davaya destek olmaya çağırıyor.

Samsun 3’üncü İdare Mahkemesi’ne açılmış davada davacı olarak bir milletvekili, 59 bireysel katılımcının yanı sıra Sinop ve Ayancık Belediye Başkanlığı ile EMO, ŞPO, JMO, Metalurji Mühendisleri Odası, TTB, KESK, Sinop Barosu, SNKPDER, ÇYDD, KENTSAV, Sinop ÇDD, Ayancık ÇKD yer alıyor.

Fotoğraf: Bülent Küçük

Ne olmuştu?

2013 yılının Mayıs ayında Japonya ve Türkiye hükümetleri arasında yapılan anlaşmaya göre başlatılan proje sürecinde Japon şirketinin  ÇED başvurusu yapılmadan önce projeden çekilmesi üzerine  EUAS International ICC Merkezi Jersey Adaları Türkiye Merkez Şubesi “proje üstlenicisi” yapılarak ÇED sürecine başlanmıştı.

ÇED süreci kapsamında gerçekleştirilmesi gereken halkın katılımı toplantısı Sinop halkının itirazlarına rağmen yapılmış sayılmış, 2019 yılının Aralık ayında Ankara’da yapılan değerlendirme toplantısına ise Sinop’tan katılan sivil toplum örgütleri alınmamıştı.

Buna mukabil halkın katılımı toplantısında Sinop Nükleer karşıtı Platform üyesi 17 kişiye dava açılmış, 4 Mart 2020 tarihinde davalıların beraatiyle sonuçlanmıştı.

ÇED Raporu ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 11 Eylül 2020 tarihinde onaylanmıştı. Rapora karşı çıkan Sinop Nükleer Karşıtı Platform bileşenleri ve Sinop’taki meslek odaları ve ekoloji örgütleri raporun iptali için dava açmışlardı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.