Manşetİklim Krizi

Singapur iklim acil durumu ilan etti

0

Singapur Parlamentosu’nda altı saat süren müzakerelerin ardından milletvekilleri iklim acil durumu ilan eden ve daha sıkı iklim eylemleri taahhüdünde bulunan önergeyi kabul etti.

İşçi Partisi tarafından sunulan önergede, “Bu Meclis, iklim değişikliğinin küresel bir acil durum ve insanlık için tehdit olduğunu kabul ediyor. Hükümete özel sektör, sivil toplum ve Singapur halkı ile birlikte iklim değişikliği azaltım ve uyum çabalarını hızlandırmak, derinleştirmek ve Singapur’un gelişiminde sürdürülebilirliği kucaklamak için çağrıda bulunuyor” ifadeleri yer aldı.

‘Singapur’un kararlılığına dair net bir mesaj’

İşçi Partisi’nden Dennis Tan, iklim acil durumu ilan etmenin “Singapurlulara ve dünyaya, ulusumuzun 21’inci yüzyılda karşılaştığımız en uzun vadeli tehditlerden birini ciddi şekilde ele almaya kararlı olduğuna dair net bir sinyal göndereceğini” söyledi.

Straits Time’ın aktardığına göre Tan açıklamasında “Bu nedenle, dünyanın ısınmayı 1,5 santigrat derece ile sınırlaması ve Singapur’da adaptasyon stratejilerimizi sağlam bir şekilde planlamamız için çok geç olmadan önce, iklim değişikliğini olduğu gibi acil bir durum olarak kabul etmek çok önemli bir ilk adımdır” dedi.

Singapur bu kararıyla birlikte 28 ülkeyi temsil eden Avrupa Birliği ile birlikte iklim acil durumu ilan eden 15’inci ülke oldu.  12 Aralık 2020’de Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünyadaki tüm hükümetleri karbon nötrlüğüne ulaşılana kadar bir iklim acil durumu ilan etmeye davet etmişti.

Milletvekillerinden daha somut adım talepleri

Meclis’te süren tartışmalar sırasında milletvekilleri iklim kriziyle mücadele için somut taahhütlerde bulunma çağrısında bulundu. Louis Chua, ülkenin yenilenebilir enerji oranlarını artırmak için hedef koyması gerektiğini söyledi.

Güneş enerjisinin Singapur’un enerji ihtiyacının yalnızca yüzde 3’ünü karşılamasının beklendiğini hatırlatan milletvekili, “Gerçek manada sınırları zorluyor muyuz yoksa kolayca ulaşabileceğimiz hedefler mi koyuyoruz?” sorusunu yöneltti.

Milletvekili Gerald Giam ise konuşmasında elektrikli araç teşviklerinin artırılması gerektiğini öne sürdü. Ülkenin bu amaç için 2040 hedefi koyduğunu belirten Giam, bu hedefin 2030 olarak değiştirilebileceğini söyledi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.