İklim ve EnerjiManşetUncategorized

Singapur 2030 yılı için öngördüğü karbon emisyonunu düşürdü: Emisyonlarını 2030’dan önce azaltacak

0

Singapur Uluslararası Enerji Haftası‘nda konuşan Başbakan Yardımcısı Lawrence Wong, Singapur’un karbon emisyonu tahminini azalttığını ve şehir devletinin 2050 yılına kadar net sıfıra ulaşmaya çalıştığı için emisyonlarda bundan daha erken bir zirveye ulaşacağını söyledi.

Yani Singapur, emisyonlarını daha erken bir tarihten itibaren azaltmaya başlamaya hazırlanıyor.

Wong, konferansında yaptığı açıklamada, Singapur’un 2030 için karbon emisyon hedefini 60 milyon ton karbondioksite (CO2) düşürmeyi planladığını söyledi. Ülke daha önce emisyonların 2030’da 65 milyon ton CO2 eşdeğeriyle zirveye ulaşmasını hedefliyordu.

Wong, “Artık emisyonlarımızı daha erken zirveye çıkarmayı ve 2030’da emisyonlarımızı yaklaşık 60 milyon ton CO2 eşdeğerine indirmeyi hedefleyeceğiz” dedi:

“Bu 5 milyon tonluk iyileştirme, mevcut nakliye emisyonlarımızı üçte iki oranında azaltmaya eşdeğer olduğu için önemlidir.”

Wong, konuşmasında Singapur’un karbon emisyonlarının hangi yılda zirve yapacağını belirtmedi, ancak erkene çektiklerini belirtti.

Singapur Ulusal İklim Değişikliği Sekreterliği‘nden bir sözcü, kesin en yüksek emisyon seviyesinin ve yılının, kullanılan teknolojiden ve vatandaşların ve işletmelerin katkılarından etkilenecek olan ülkenin karbondan arındırma çabalarına bağlı olacağını söyledi.

Karbon zirvesi, sera gazı emisyonlarının, güvenli olduğunu düşünülen emisyon seviyelerine ulaşana kadar takip eden her yıl azalacağı zaman noktasını ifade ediyor.

Son IPCC raporuna göre, iklim değişikliğinin en şiddetli etkilerini önlemek için emisyonların 2025 yılına kadar zirve yapması, yani bu tarihten itibaren düşüşe geçmesi gerekiyor.

2030’a kadar küresel emisyonlar azalmaya başlaması küresel ısınmanın 2 dereceden fazla yükselmesini önlemek için yeterli değil.

1950’de dünya 6 milyar ton CO2 saldı, 1990’a gelindiğinde bu, neredeyse dört katına çıkarak 22 milyar tonun üzerine çıktı.

Emisyonlar hızla büyümeye devam etti ve küresel sera gazı emisyonu her yıl 34 milyar tona ulaştı. Emisyon büyümesi son birkaç yılda yavaşlasa da henüz zirveye ulaşmadı.

Emisyon zirvesine ulaşmak için hızlıca alınabilecek önlemlerden başlıcası, yeni fosil yakıt altyapısının yasaklanması yeni kömürle çalışan enerji santralleri, yeni petrol ve gaz operasyonları ve havalimanı genişletmelerinin iptali; özünde, fosil yakıtların yayılmasının önlenmesi. Mevcut kömür santralleri, güneş ve rüzgar santralleri gibi yenilenebilir enerji kaynaklarıyla hızla değiştirilebilir.

You may also like

Comments

Comments are closed.