DünyaManşet

Sinemacılar Cafer Panahi için ayakta

0

Cafer Panahi, uluslararası çapta tanınan, İran Yeni Dalgası’nın en etkili isimlerinden olan İranlı yönetmen, senarist ve yapımcı. Venedik Film Festivali Altın Aslan ve Berlin Film Festivali Gümüş Ayı, kazandığı ödüller arasında.

2009’da Ahmedinejad’ın cumhurbaşkanı ilan edilmesinin ardından çıkan olaylarda sokaklarda Besij milislerince öldürülen insanların anısına düzenlenen törene gittiğinde ilk kez tutuklanıp serbest bırakıldı. Ancak birkaç ay sonra evinde tutuklanan Cafer Penahi bir daha serbest bırakılmadı. Yetkililer hiçbir zaman suçunun ne olduğunu açıklamadı ve 2010 Cannes Film Festivali’ne günler kala avukatı ve ailesini görmek için açlık grevine başladığını duyurdu. Cannes Film Festivalinde Fransa Kültür Bakanı Frédéric Mitterrand’ın ve Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner’ın hapishaneden gönderdiği mektubu festivalin açılışında okumasıyla beraber sonunda 10 ayın ardından avukatıyla görüşme hakkı buldu. Uluslararası Af Örgütü, Cannes Film Festivali’nde Cafer Penahi’nin boş koltuğunu rejimin susturma deliliği olarak nitelendirmiştir.

Sinemacılar, hapis cezasına çarptırılan Cafer Panahi’nin serbest bırakılması için uğraşıyor. Muhalif tavrı nedeniyle İran yönetimi tarafından 20 yıl boyunca sinema yapma hakkı elinden alınan ve altı yıl hapse mahkum edilen yönetmen Cafer Panahi’nin serbest bırakılması adına bir kaç gün önce Amerikalı yönetmenlerin başını çektiği bir imza kampanyasıyla başlayan inisiyatif çığ gibi büyüyor.

Beyazperde.com’un haberine göre, geçtiğimiz günlerde aralarında Martin Scorsese, Steven Spielberg, Robert de Niro, Francis Ford Coppola, Joel ve Ethan Coen, Michael Moore ve Oliver Stone gibi ünlü sinemacıların olduğu bir grup altına imzalarını attıkları bir dilekçe ile İran yönetimini verdiği bu haksız karardan vazgeçirmeye ve yönetmeni serbest bırakmaya çağırmıştı.

Bugün ise yönetmen Paul Haggis, oyuncu Sean Penn ve Miramax’ın kurucu ortaklarından Weinstein Stüdyosu’nun sahibi Harvey Weinstein, Uluslararası Af Örgütü’nün sözcüsü İran asıllı İngiliz aktris Nazanin Boniadi ile birlikte kamuoyu bilinci oluşturmak ve İran’ın hapsettiği sinemacıları özgürlüklerine kavuşturmak adına sert bir bildiri yayımladı.

Tayfun Pirselimoğlu’nun yönettiği ‘Saç’ filmi de, 5-15 Şubat arasında Tahran’da gerçekleştirilecek Fajr Film Festivali’nden çekildi. Pirselimoğlu daha önce de Mavi Marmara olayından sonra bu yıl Temmuz ayında gerçekleştirilen Kudüs Film Festivali’ndeki Pus filmini yarışmadan çekmişti.

(Yeşil Gazete, Habertürk)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.