Bir söylentiye göre yirmiye yakın yayınevinin basmaya yanaşmadığı Sineklerin Tanrısı, sonrasında yazarına büyük ün ve Nobel’i getiren, yazılışının üzerinden 60 yıl geçtiği halde eskimeyen bir başyapıttır.
Kitap üst metin olarak ıssız adaya düşen çocukların hayatta kalma savaşları olarak okunabilir ama kitabın esas etkileyici olan yanı alt metnidir. Kitapta erdemi Ralph, aklı Domuzcuk, saf iyiliği Simon, zorbalığı Jack ve mutlak kötülüğü Roger temsil eder.
Roman Üçüncü Dünya Savaşı sırasında geçer ve çocuklar önce erdem ve akıldan yana hareket ederler, demokratik bir seçimle Ralph’i lider seçerler. Ancak zamanla içlerindeki kötü yan ortaya çıkar ya da haklının değil güçlünün yanında olmanın menfaatlerine daha uygun olduğuna karar verirler. Baskıcı Jack’e pek gönüllü olmasa da bir şekilde boyun eğerler.
Önce iyiliği sonra aklı yok ederler, erdemi de ortadan kaldıracakları sırada adaya gelen gemi ile modern dünyaya geri dönerler. Modern dünyada da savaşın devam ettiği insanlığın erdemi ortadan kaldırmak üzere olduğunu hatırlatmakta fayda var.
Kitabın çevirmeninin Mina Urgan olduğunu, 1963 ve 1990’da iki kez sinemaya aktarıldığını, siyah beyaz olan ilk versiyonun oldukça başarılı bulunduğunu son notlar olarak ekleyeyim.
Not: Bu yazının videosunu aşağıdaki linkten Uzman Tv’den izleyebilirsiniz.
http://www.uzmantv.com/william-goldingin-sineklerin-tanrisi-kitabinin-konusu-nedir
Mehmet Fırat Pürselim
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…