İklim KriziManşet

Şimdiye kadar kaydedilen en sıcak Ekim ayını yaşadık

0
Kaynak: NOAA

Andrea Thompson tarafından Climate Central‘da yayınlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Nilüfer Sezgin Ağaç‘ın çevirisiyle  sunuyoruz.

***

NASA dan alınan bilgiye göre bu yılda Ekim ayının ortalama sıcaklığı son 135 yılın tüm aylarının sıcaklığını geçti. Ayrıca 2015 yılı kaydedilen en sıcak yıl oldu. Ulusal Deniz ve Atmosfer İdaresi (NOAA)’nın bildirdiğine göre de geçtiğimiz hafta Çarşamba günü verileri de benzer sonuçlar vermektedir.

Kaynak: NOAA

Kaynak: NOAA

Dikkat çekici olan şu: Ekim ayı sıcaklığı hem küresel sıcaklıklardaki düzenli artışın bir işaretidir hem de son 15 yılda gerçekleşen en güçlü El Nino’nun küresel sıcaklığı arttırıcı etkisidir.

Nasa’nın hesaplamalarına göre Ekim ayı sıcaklıkları, 1951-1980 yılları ay bazında ortalama sıcaklıklarına göre  1°C’den fazla artmıştır.Aynı zamanda geçmişte gözlemlenen en yüksek artış ve tam olarak 1°C artışın yaşandığı da ilk ay olmuştur.

20. yüzyıl sıcaklık ortalamaları ile kıyaslandığında NOAA sıcaklık artışını 0,98°C olarak tespit etmiştir. Bu da, geçmiş 136 yıla bakılarak, NOAA kayıtlarına göre en yüksek sıcaklık artışıdır.

Her iki kurumun sıcaklık tespitlerinde görülen küçük farklılık, hesaplama yöntemindeki farklılıktan kaynaklanmaktadır. Her iki kurum ise genel tahminler konusunda hemfikirdir.

NOAA’nın açıklamasına göre bu yıl ardı ardına 6 ay sıcaklık artışı kaydedilmiştir. Sonuç olarak da bu yılın 8 ayı diğer yılların aynı ayları ile karşılaştırıldığında en sıcak aylar olarak gerçekleşmiştir.

Bu sene gerçekleşen, kaydedilmiş en güçlü doğa olayı olabileceği belirtilen El Nino, bariz bir sıcaklık artışına sebep olmaktadır. Son dönemlerde tropikal Pasifik’in  bazı bölgelerindeki  okyanus sıcaklıklarının rekor seviyelere ulaştığı gözlemlenmiştir. El Nino yılları, Pasifik sularının normalden daha soğuk olduğu veya nötür halde olarak tanımlandığı La Nina yıllarına göre daha sıcak olma eğilimindedir.

Ancak son birkaç 10 yıldır yaşanan La Nina yılları önceki El Nino yıllarına göre daha sıcak olmuştur. Bu durum, karbondioksit gibi sera gazlarının birikimi ile fazla ısının atmosferde sıkışması sonucu ortaya çıkan küresel sıcaklıklardaki artışın bir göstergesidir.

NASA nın Uzay Çalışmaları Goddard Enstitüsü direktörü Gavin Schmidt’e göre 2015 yılı, bitmesine 2 ay kalmışken, %99.9 ihtimalle şimdiye kadar kaydedilmiş en sıcak yıl olarak 2014’ün rekorunu geçecektir.

 

Haberin İngilizce Orijinali

Haber: Andrea Thompson

Yeşil Gazete için çeviren: Nilüfer Sezgin Ağaç

(Yeşil Gazete, Climate Central)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.