İklim KriziManşet

Şilili arıcıların eyleminde serbest bırakılan 10 bin arı polisleri soktu

0

Şili‘nin başkenti Santiago‘da, ülkeyi etkileyen büyük kuraklık yüzünden arıları ölen ve büyük zarara uğrayan arıcılar, Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde protesto gösterisi yaptı. Dört arıcının gözaltına alındığı eylemlerde serbest bırakılan 10 bin arı ise yedi polis memurunu soktu.  

Şili’de arıların çiçek ve ekin gibi besin kaynaklarının yok olmasına neden olan uzun süreli kuraklık bal üretimine de zarar verdi. Bilim insanları ülkede kuraklığın nadir olmadığını ancak içinde bulundukları mega kuraklığın 20210’dan beri devam ettiğini söylüyor. Bunda iklim değişikliği de önemli rol oynuyor. 

Arıcılar ise bal fiyatlarının iyileştirilmesini veya bal üreticilerine sübvansiyon sağlanması için reform yapılmasını talep ediyor. 

Reuters‘in aktardığına göre, Devlet Başkanı Sebastian Pinera ile görüşme talebiyle dün Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde toplanan arıcılar, sarayın önündeki caddeye tahminen 10.000 arının bulunduğu yaklaşık 60 kovan kurdu. 

Arıcı Jose Iturra yerel gazetecilere, kuraklık yüzünden Santiago’nun kuzeyindeki Colina komünündeki yerel arı popülasyonunu yok ettiğini söyledi. “Arılar ölüyor” diyen Iturra, “Onlar ölürse hayat olmaz. Bu eylemde vurgulamak istediğimiz şey, bu” diye konuştu. 

Santiago’daki Tarım Bakanlığı temsilcisi de kurumun kuraklığın arılar üzerindeki etkisinden endişe duyduğunu söyledi. Bölge tarım sekreteri Omar Guzman hükümetin ciddi su kıtlığı yaşayan 20 topluluğa aylardır yardım sağladığını kaydetti. 

Polis yetkilileri ise “Carabiniers” adlı yedi ulusal polis memurunun arıcıları tutuklamaya ve arı kovanlarını sokaktan uzaklaştırmaya çalışırken sokulduğunu ve hastaneye götürüldüklerini söyledi.

İklim değişikliğinden kaynaklanan kuraklık ve artan sıcaklıklar dünya çapındaki arı popülasyonlarını etkiledi. 2020’de Science Dergisi‘nde yayımlanan bir araştırmaya göre, bir nesildeki arı popülasyonu Avrupa‘da yüzde 17 ve  Kuzey Amerika‘da yüzde 50 civarında düştü. 

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.