EkolojiManşetYerel

Silifke’deki cennet Tisan Koyu’na bin villalık inşaat

0

Haber: Abidin YAĞMUR

*

MERSİN- AKP ve MHP’li belediye meclis üyelerinin oyuyla geçen yıl yapılaşmaya açılan Silifke’deki Tisan koyu’nun el değmemiş alanlarında, 1000 adet villa yapacağını ilan eden şirket, inşaat çalışmalarına başladı.

CHP Silifke İlçe Başkanı Bünyamin Uçar, “Firma Kıyı Kanunu ve ilgili mevzuatları hiçbir şekilde dikkate almayarak başına buyruk bir şekilde, hepimizin gözleri önünde bir doğa katliamı gerçekleştirmektedir” dedi.

Villalar, onayı bile beklemeden satışa çıkarıldı 

1970’li yıllarda bir bölümü ordu mensupları için yapılaşmaya açılan ancak kalan bölümü korunan Tisan Koyu’nun el değmemiş batı yarımadası da 40 yıl sonra benzer akıbeti yaşayacak.

Koyun batı yarımadasına yapılan inşaattan sonraki hali, firmanın görsellerine göre aşağıdaki gibi olacak.

MHP’li Silifke Belediyesi’nin 1/1000 ölçekli imar planı değişikliği geçtiğimiz mayıs ayında Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde AKP ve MHP’nin oylarıyla kabul edilmiş, böylece koyun el değmemiş yarımadalarından biri yapılaşmaya açılmıştı.

Faras Akdeniz adlı bir şirket-kooperatif ortaklığı da daha plan değişikliği tamamlanmadan 1000 villalık proje hazırlamış ve satışlara başlamıştı. Şirketin, plan değişikliklerinden kısa süre önce Tisan’da bazı alanları aldığı da ortaya çıkmıştı.

Bünyamin Uçar, Faras Akdeniz adlı şirket-kooperatif ortaklığının, Tisan koyunda inşaat çalışmalarına başladığını, bu çalışmalar sırasında Kıyı Kanununa ve atıkların taşınmasıyla ilgili yönetmeliklere aykırı hareket ettiğini duyurdu.

Kıyıya dolgu, dere yataklarına kaçak döküm

“Ülkemizde, kentimizde her gün bir hukuksuzluk, her gün bir kanun tanımazlık, her gün bir talan ve çevre katliamı ile karşılaşıyoruz” diyen Uçar, bunun son örneğinin Tisan’da yaşandığını söyledi: “Tisan’da yapılan çevre katliamına sessiz kalanların neyin karşılığında sessiz kalıyorlar merak ediyorum.”

 Tisan’ın dünyanın en güzel koyları arasında yer aldığını, bölgenin ayrıca arkeolojik ve tarihi değerinin olduğunu anlatan Uçar, şunları anlattı:

“Tisan yarımadasında, yürütülen inşaat faaliyetleri sırasında yapılan kazıdan çıkan malzemelerin kaçak bir şekilde dere içlerine ve gelişigüzel döküldüğü bildirilmiştir.  Mersin Büyükşehir Belediyesine bağlı ekipler, bahse konu alanlara gidip inceleme yaptıklarında, Faras Akdeniz Konut Yapı Kooperatifi’nin inşaat faaliyetleri sırasında çıkan kazı malzemelerinin dere içlerine, Yeşilovacık ve Dibekli mahallelerindeki muhtelif alanlara kaçak bir şekilde döküm yapıldığı, ayrıca deniz kenarında kıyıya dolgu yapılarak üzerine prefabrik bir yapı inşaatının yapıldığını tespit etmişlerdir. Bu yapı denize sıfır bir şekilde inşa edilmektedir. Faaliyetleri yürüten firma Kıyı Kanunu ve ilgili mevzuatları hiçbir şekilde dikkate almayarak başına buyruk bir şekilde, hepimizin gözleri önünde bir doğa katliamı gerçekleştirmektedir.”

Beton santrali de kuracaklar

Alandan çıkan hafriyat malzemelerinin izin alınarak, izinli döküm alanlarına taşınmasının yasal bir zorunluluk olduğuna değinen Uçar şu bilgileri verdi:

“Bu taşıma işinin yapacak araçlar için atık taşıma belgesinin alınması gereklidir. Ancak ilgili firmanın ibraz ettiği atık taşıma belgesinde 1 adet araç için atık taşıma belgesi düzenlendiği fakat sahada 10-15 civarında araç ile hafriyat malzemelerinin taşındığı ve izinli döküm sahasına götürülmeyerek kaçak bir şekilde gelişigüzel olarak doğaya döküldüğü ve bir doğa katliamı yaratıldığı görülmüştür.  Ayrıca sahada aktif bir şekilde çalışan bir konkasör tesisinin bulunduğu ve şu anda faaliyette olmayan bir beton santrali tesisinin yer aldığı görülmüştür. Bu tesislerin herhangi bir izinlerinin olup olmadığı bilinmemektedir.”

Mersin Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin ilgili firmaya kaçak döküm yaptığı için Kabahatler Kanunu(na göre cezai işlem uyguladığını belirten Uçar, şirketin gelişi güzel döküm yapmaya devam ettiğini söyledi.

Vatandaş çivi çakamazken… 

Uçar,  şunları ekledi:

Narlıkuyu, Canbazlı, Uzuncaburç, Sökün, Kurtuluş ve bir çok mahallelerimizde sit alanlarından dolayı vatandaşlarımız bir çivi bile çakamazken, tapulu arazisini ekip biçemezken, nakliye esnafımız bir kamyon hafriyatı izinsiz dökemezken, bu firma hangi yasa hangi kanun hangi yönetmelikle bu doğa katliamını yapıyor.  Adaletin,  hukukun, kanunun tanınmadığı, bu duruma isyan etmemek mümkün mü? Gözümüzün önünde gerçekleşen bu doğa katliamını durdurmak için, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, devletimizin kolluk kuvvetlerini ve ilgili diğer kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarını göreve davet ediyorum.”

 

 

 

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.