Ekolojiİklim KriziManşet

Shell’in Teksas’taki petrokimya tesisinde söndürülemeyen yangın endişeye neden oluyor

0
Fotoğraf: AP

Petrol devi Shell’in ABD’nin Teksas eyaletindeki petrokimya tesisinde cuma (5 Mayıs) günü başlayan yangını söndürmeye yönelik müdahaleler devam ediyor.

Cuma günü öğleden sonra başlayan yangının plastik ve kauçuk yapımında kullanılan bir olefin ünitesinde meydana gelen bir patlamadan kaynaklandığı belirtildi.

Yangın nedeniyle herhangi bir can kaybı veya yaralanma bildirilmezken, tesisteki dokuz çalışan cuma günü olası kimyasal maruziyet riski nedeniyle hastaneye götürüldü ve kontrollerin ardından taburcu edildi.

Şirketin sözcülerinden Curtis Smith, Houston kentinde bulunan tesisteki yangının cumartesi sabahı birkaç saatliğine söndürüldüğünü, ancak saat 15.00 civarında yangının yeniden başladığını aktardı.

Fotoğraf: AP

Kimyasal maddelerin yanıp tükenmesi gerekiyor

Smith, patlama anında işlenmekte olan kimyasallar tamamen yanana kadar yangının kontrol altında tutulması için suyla müdahale edildiğini belirtti.

Şirket sözcüsü, yeni bir yangın riskinden kaçınmak için çevredeki ekipman ve materyallerin serinletilmesi amacıyla yangın sündürüldükten sonra 36 saat daha su ile soğutma çalışmalarının devam edebileceğini ifade etti.

Fotoğraf: AP

Tesisin atık su kapasitesi yetersiz kaldı

Yangın söndürmede kullanılan ve kimyasal madde açısından yoğun olan suyun tesisin atık su depolama kapasitesini aştığını kaydeden Smith, bu suların Houston Gemi Kanalı‘na yönlendirildiğini söyledi.

Su akışının taşıdığı kimyasalların kanala karışmasını önlemek için ise kanala bir bariyer yerleştirildi.

Fotoğraf: AP

‘Açıklamalar, halk sağlığına değil, halkla ilişkilere hizmet ediyor’

Smith, çevredeki yerleşim yerlerine ait hava gözlem birimlerinin “zararlı düzeyde kimyasal madde tespit etmediğini” belirtti.

Air Alliance Houston İcra Direktörü Jennifer Hadayia ise, Shell’in toplum sağlığına ilişkin riskler konusundaki açıklamalarının şirket çıkarlarını koruduğunu ifade etti.

Hadayia, “Tarih, erkenden yapılan bu açıklamaların halk sağlığına değil, sanayinin halkla ilişkilerinin yararına olduğunu göstermiştir” dedi.

Olefin birimleri, hidrokarbon hammaddelerinden etilen, bütadien ve propilen üreten petrokimya komplekslerinin en önemli birimlerinden birini oluşturuyor.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.