ManşetTürkiye

Sezgin Tanrıkulu’na ‘iyi çocuk’ davası açıldı

0

Siverek Ağır Ceza Mahkemesi, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu hakkında, ‘adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs’ suçlamasıyla dava açarak, yargılanmasına karar verdi. Ancak Tanrıkulu’nun ‘etkilemekle’ suçlandığı dava görevsizlik kararları nedeniyle henüz bir mahkemede görülmüyor.

Diyarbakır Barosu’nun eski Başkanı Tanrıkulu, Diyarbakır Askeri Mahkemesi’nin, kendisini görevli kabul etmediği JİTEM davasında, sanık Uzman Çavuş Gültekin Sütçü’nün tahliyesine karar vermesi ve davaya bakan Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin de görevli olmadığını bildirmesini eleştirmişti.

‘Belli olmasa da etkilenir’
Askeri mahkemenin kararları nedeniyle uyuşmazlık mahkemesine giden dava hakkında, 17 Ağustos 2007’deki duruşmanın ardından Dicle Haber Ajansı’na konuşan Tanrıkulu, ”Dosya için kendisini görevli kabul etmeyen mahkemenin sanığı tahliye etmesi uygun değildir.

Sanık ‘yanlışlıkla’ yakalanıp tutuklanmış mahkemenin bu kararıyla ‘yanlışlık’ giderilmiş, bu sonuç benzer vakalar bakımında bir mesajdır. ‘İyi çocuklar’ Türkiye’de dokunulmazdır. JİTEM dimdik ayakta. Bunu da sanığı sahiplenerek ortaya koymuştur. 12 yıl önce askerden uzaklaştırıldığı bilinen bir sanığın duruşmasının takip edilmesi, bize göre bu durumu doğrulamaktadır” demişti.

Bu açıklama nedeniyle Siverek Cumhuriyet Başsavcılığı, Tanrıkulu’nun, ‘adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs’ suçu işlediği iddiasıyla yargılanması için Siverek Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme 21 Ekim 2010 tarihli kararında, Tanrıkulu’nun, ‘Uyuşmazlık Mahkemesi’nin kararıyla belirlenecek olan mahkemeyi etkilemeye’ çalıştığı ve bu nedenle yargılanması gerektiği belirtildi. Mahkeme kararında şu değerlendirmeyi yaptı: ”(Sanığın), ileride görevli kabul edilip yargılama yapacak mahkemeyi etkilemeye çalıştığı hususunda yeterli şüphe oluştuğu tüm dosya ve Cumhuriyet Başsavcılığı’nın iddianamesinde anlaşılmaktadır.” (Betül Kotan)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.