SağlıkKoronavirüs SalgınıManşetTürkiye

SES: Ankara’da günlük vaka sayısı 2.500 civarında

0
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi, koronavirüs pandemisinin Ankara’daki durumuna ilişkin “Ulusal çıkarları değil, toplum sağlığını düşünerek bizler açıklıyoruz” başlığıyla bir açıklama yaptı. Açıklamada Ankara’nın günlük Covid-19 vaka sayısının 2 bin 100 ile 2 bin 500 arasında olduğu, filyasyon ekibi sayısının düşürülmesinin ardından sağlık çalışanlarının tükenme noktasına geldiği belirtildi.

Toplam 450 bin pozitif vaka

Ankara’da pandeminin başından bugüne gerçekleşen pozitif vaka sayısının 450 bin civarı olduğunu belirten SES Ankara Şube yaptığı açıklamada, “Yine ilimizde günlük vaka sayısı 2 bin 100 – 2 bin 500 aralığında gerçekleşmekte, vaka başına 3-4 temaslı takibi yapılmaktadır” denildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, “Ankara ilinde vaka sayısını düşürdük” açıklamasının ardından okulların açılması ve mevsim değişikliğiyle birlikte son bir haftalık süreçte bir önceki haftaya göre vaka sayılarının yüzde 20-25 aralığında arttığını belirten sendikanın açıklamasında şunlar kaydedildi:

İlimizde sonbahar dönemi ile birlikte artan hastane başvurularına Covid vaka artışı da gerçekleşince, yatak doluluk oranlarımız yeniden yüzde 80 – 85 aralığına yükselmiştir. Yatak doluluk oranlarının yeniden kritik seviyeye yaklaşması nedeniyle hastalar evlerinde takip edilmektedir. Artan vaka nedeniyle 110 kişilik iletişim ekibi kurulmuştur. 780 filyasyon ekibi ise artan ve artık kronik olarak süren yoğun hasta sayısı ile mücadele etmektedir. “

Filyasyon ekiplerinin sayısı düştü

Ankara’da eylül ayında 935 filyasyon ekibi sayısının 780’e düşürüldüğünü belirten sendika, “Filyasyon ekipleri kasım ayı ile birlikte daha zorlu şartlarda daha fazla hasta sayısı ile mücadele etmek zorunda kalmaktadır. Bu durum filyasyon ekiplerini tükenme noktasına getirmektedir” dedi.

“Sağlık emekçilerinin bu yoğun ve süreklilik hali gösteren mücadelesi ise Sağlık Bakanlığı yaklaşımı nedeniyle adete boşa çıkarılmaktadır” ifadeleri yer alan açıklama şu şekilde sürdü:

“İktidarı ve Sağlık Bakanını bir kez daha ilimizdeki vakaları açıklama konusunda şeffaf olmaya çağırıyoruz. Artan vaka sayısının sebebi sadece maske, fiziksel mesafe, hijyen değil sorumsuzca davranarak açıklanmayan verilerdir. Veri açıklamadaki skandal karşısında aşı müjdesi verilmesi artık sizleri kurtarmamaktadır. Sağlık hizmetleri ekonomisinde yarattığınız bataklık her geçen gün daha görünür olmaktadır. Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin sağlık ve yaşam hakkı riske atılırken, bir yandan da emekçiler, Anayasal hakları gasp edilerek yaratılan bataklığa mahkum edilmektedir. Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olarak pandemi fırsatçılığına izin vermeyeceğimizi sağlık ekonomisinde yaratılan bataklığın sorumlusu olmadığımızı ve bedelini de ödemeyeceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz.”

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.