İklim KriziManşet

Sera etkisi yapan gazlar ‘rekor seviyeye’ tırmandı

0

Birleşmiş Milletler Dünya Meteoroloji Örgütü, atmosferde sera etkisi yapan gazların yoğunluğunun rekor seviyeye çıktığını açıkladı.

Örgütün Cenevre’deki merkezinden yapılan açıklamada, 2009 yılında sera etkisi yapan gazların oranının sanayi devriminden bu yana görülmemiş düzeylere tırmandığı duyuruldu.

Atmosfere salınan sanayi gazlarına ilişkin son veriler 2009 yılını kapsıyor.

Kimi bilim insanları, bu gidişatı engellemek için muhtemelen dünyanın fosil yakıtlarını kullanmaktan tamamen vazgeçmesi gerekeceğini söylüyor.

Birleşmiş Milletler Dünya Meteoroloji Örgütü, 2009 yılında atmosferdeki karbon gazlarının sanayi devriminin başlangıcına kıyasla yüzde 38 arttığını belirtti.

Atmosferdeki metan gazının da yükseldiğini kaydeden araştırmacılar bunun sebebini kutup bölgesinde artan hava sıcaklığına bağlıyor.

Kutuplarda donmuş toprak ısındıkça, yüzyıllardır toprağın altında hapsolmuş metan gazı atmosfere karışmaya başlıyor.

Sera etkisi yapan gazların ulaştığı rekor seviye, geçen yıl Kopenhag’ta düzenlenen uluslararası iklim zirvesinde hükümet liderlerinin zorlu pazarlıklarla üzerinde anlaştığı ”küresel ısınmayı 2 santigrat derece ile sınırlandırma” hedefinin ne kadar gerçekçi olduğu konusunda soru işaretleri uyandırdı.

Cenevre’den yapılan bu açıklamaya ilaveten, birbirinden ayrı üç bağımsız iklim enstitüsü şimdiye kadarki veriler ışığında 2010 yılının kayıtlara geçmiş en sıcak yıl olacağını tahmin ettiklerini bildirdiler. (BBC)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.