Emek

Sendikalar Yasası Meclis’te

0

Sendikalar yasasında köklü değişiklikler içeren Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı Meclis’e gönderildi. İşkolu barajının yüzde 3’e düşürüldüğü tasarıda 51 sendikadan sadece 20’si barajı aşabiliyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sendikalar yasasında köklü değişikler içeren Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı’nın, TBMM’ye gönderildiğini bildirdi. Çelik, yüzde 10 olan işkolu barajının, tasarıda yüzde 3’e düşürülmesinin öngörüldüğünü kaydetti.

Tasarının işçi ve işveren temsilcileriyle yoğun görüşme temposunun ardından büyük bir uzlaşı ile hazırlanarak Bakanlar Kurulu’na gönderildiğini iddia eden Çelik, “Yüzde 10 olan işkolu barajının, tasarıda yüzde 3’e düşürülmesi öngörüldü. Tasarıda, işletme barajı yüzde 40, işyeri barajı ise yüzde 50+1 olarak düzenlendi”  dedi.

İŞ KOLU İSTATİSTİKLERİ AÇIKLANACAK

Faruk Çelik, tasarının hızla komisyondan geçirilerek en kısa zamanda Meclis Genel Kurulu gündemine getirilmesini hedeflediklerini kaydetti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, işkolu istatistiklerinin bu süreçte açıklanacağını da vurguladı.

“YIKIM OLUR”

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, işkolu barajının tasarıda yer aldığı gibi yüzde 3 olması durumunda toplu sözleşme yapma yetkisi bulunan 51 sendikadan sadece 20’sinin barajı aşabileceğini söyledi.

“Bu tam anlamıyla yıkım olur” diyen Arslan, ”Şu anda kurulu olan 100 sendika var. Bunlardan 51’inin toplu sözleşme yetkisi bulunuyor. Toplu sözleşme yapma yetkisi olan Hak-İş’te 11, Türk-İş’te 33, DİSK’te 16 ve bağımsız da bir sendika var. İşkolu barajı Meclise gönderilen tasarıda yer aldığı gibi yüzde 3 olursa yetkisi olan 51 sendikadan sadece 20’si barajı aşabilecek. Bu durumda, Hak-İş’in 11 sendikasından 4’ü barajı geçebiliyor. Bunlar Öz Orman-İş, Öz Gıda-İş, Öz Ağaç-İş ve Hizmet-İş. Bunlardan Öz Orman-İş baraj aranmayan iş kolunda bulunuyor. Yüzde 3 barajına göre, Türk-İş’in yetkili 33 sendikasından 15’i barajı aşarken, DİSK’in yetkili 16 sendikasından hiçbiri barajı aşamayacak.

İşkolunda yüzde 3 barajı SGK verileri dikkate alındığında eskinin devamı anlamına geliyor. Bu, belli lobilerin taleplerini ve arzularını elde ettiklerini gösteriyor. Sayın Bakanın imzasının arkasında durmasını bekliyoruz. Bu durum, bizim için büyük bir hayal kırıklığı. Bunu savunmak, kabul etmek, desteklemek gerçekten mümkün değil” şeklinde konuştu.

“REFORM DEĞİL İLLÜZYON”

Tasarıya ilişkin ETHA’ya bir açıklama yapan DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün ise,  “Tasarıda 12 Eylül yasaklarını kaldıran en ufak bir reform yok” dedi.

Türkiye’nin sendikal özgürlükler konusunda 30 yıldır reform beklediğini söyleyen Görgün, “Bir illüzyonla reform yapılıyormuş gibi gösteriliyor. Ama 12 Eylül karanlığı devam ettiriliyor” dedi.

Görgün, diğer sendikaların tasarıya karşı sessizliğini de eleştirerek, “İşçi sınıfına ihanet içerisindeler” dedi.

DİSK Genel Sekreteri Görgün, iş kolu barajının yüzden 3’e düşürülmesinin ise bir durum değişikliği yaratmayacağını ifade etti.

Görgün, tasarıya ilişkin daha sonra kamuoyuna detaylı bir açıklama yapacaklarını söyledi.

(Emek Dünyası)

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.