İklim KriziManşet

Sellerin suçlusu belli oldu: İklim değişikliği

0

Kanada ve İngiltere’de yapılan araştırmalar; insan kaynaklı sera gazları ile şiddetli yağışlar ve seller arasında ciddi bağlantılar olduğunu ortaya koydu.

İklim değişikliğinin daha fazla buharlaşmaya, nem artışına ve şiddetli yağışların sıklığının ve şiddetinin artmasına neden olacağı biliniyordu. Kanada ve İngiltere’de birbirinden ayrı olarak yapılan araştırmalar, iklim değişikliğinin şiddetli yağışları ve sel risklerini artırdığını gösteriyor.

Kanada kökenli araştırmaya, 1951-1999 yılları arasında dünya çapında, sera gazları tarafından tetiklenen sıcaklık artışları ile yağış artışları ve seller arasındaki bağlantıyı ortaya koyuyor.

Makalenin yazarlarından olan ve Kanada Çevre Ajansında çalışan Xuebin Zhang “antropojenik (insan kökenli) etkiler ile yağışlar arasında ciddi bir bağlantı var” diyor.

İngiliz kökeni bir diğer araştırmaya göre de İngiltere’deki şiddetli yağışların iklim değişikliği ile doğrudan ilişkisi var.

Oxford Üniversitesi’nden Myles Allen “simulasyonlar bize sera  gazlarının sel risklerini en azından iki katına çıkardığını gösteriyor” diyor.

Araştırmacılar binlerce bilgisayarı kullanarak 2000 yılının Ekim ve Kasım aylarında İngiltere ve Galler’deki hava durumlarını tekrardan simule ederek bu sonuçlara varmışlar.

Dünya 2010 yılını da seller ile geçirmişti

2010 yılında Pakistan ve Çin’de meydana gelen seller milyonlarca insanın hayatını etkilemiş, ülke ekonomilerine önemli zararlar vermişti.  Bu sellerin de iklim değişikliği ile ilişkili olabileceği düşünüyor. Belirtmekte fayda var; 2010 yılı, meterolojik veriler tutulduğundan beri küresel ölçekte en sıcak geçen yıllardan biri.

(Reuters – Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.