Sellerin suçlusu belli oldu: İklim değişikliği

Kanada ve İngiltere’de yapılan araştırmalar; insan kaynaklı sera gazları ile şiddetli yağışlar ve seller arasında ciddi bağlantılar olduğunu ortaya koydu.

Kanada ve İngiltere’de yapılan araştırmalar; insan kaynaklı sera gazları ile şiddetli yağışlar ve seller arasında ciddi bağlantılar olduğunu ortaya koydu.

İklim değişikliğinin daha fazla buharlaşmaya, nem artışına ve şiddetli yağışların sıklığının ve şiddetinin artmasına neden olacağı biliniyordu. Kanada ve İngiltere’de birbirinden ayrı olarak yapılan araştırmalar, iklim değişikliğinin şiddetli yağışları ve sel risklerini artırdığını gösteriyor.

Kanada kökenli araştırmaya, 1951-1999 yılları arasında dünya çapında, sera gazları tarafından tetiklenen sıcaklık artışları ile yağış artışları ve seller arasındaki bağlantıyı ortaya koyuyor.

Makalenin yazarlarından olan ve Kanada Çevre Ajansında çalışan Xuebin Zhang “antropojenik (insan kökenli) etkiler ile yağışlar arasında ciddi bir bağlantı var” diyor.

İngiliz kökeni bir diğer araştırmaya göre de İngiltere’deki şiddetli yağışların iklim değişikliği ile doğrudan ilişkisi var.

Oxford Üniversitesi’nden Myles Allen “simulasyonlar bize sera  gazlarının sel risklerini en azından iki katına çıkardığını gösteriyor” diyor.

Araştırmacılar binlerce bilgisayarı kullanarak 2000 yılının Ekim ve Kasım aylarında İngiltere ve Galler’deki hava durumlarını tekrardan simule ederek bu sonuçlara varmışlar.

Dünya 2010 yılını da seller ile geçirmişti

2010 yılında Pakistan ve Çin’de meydana gelen seller milyonlarca insanın hayatını etkilemiş, ülke ekonomilerine önemli zararlar vermişti.  Bu sellerin de iklim değişikliği ile ilişkili olabileceği düşünüyor. Belirtmekte fayda var; 2010 yılı, meterolojik veriler tutulduğundan beri küresel ölçekte en sıcak geçen yıllardan biri.

(Reuters – Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

[COP29] Zirvenin sonuç taslağı metnine tepkiler yağıyor: Boş kağıda imza istiyorlar

Bakü'deki iklim zirvesinde sona yaklaşılırken COP29 Başkanlığı'nın yayımladığı nihai metnin taslağında iklim finansmanı'nın karşısına 'X' ifadesinin konulması büyük tepki topladı.

[İklim Masası] Toplumun yüzde 79’u iklim değişikliği ile daha güçlü mücadele istiyor

Türkiye halkının yüzde 64'ü iklim değişikliğini günümüzün en önemli sorunu olarak tanımlıyor. Toplumun büyük kesimine göre ise Ankara’nın iklim politikaları yetersiz.

350 hak aktivisti ve sanatçıdan AYM’ye mektup: Katliam Yasası’nı bir an önce iptal edin!

Katliam Yasası'nı esastan görüşecek AYM'ye açık bir mektup yayımlayan 350 hak savunucusu, yasanın bir an önce gündeme alınmasını ve iptalini talep etti.

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR