DünyaManşet

Sel yüzünden 2 milyon nüfuslu Brisbane boşatılıyor

0

Avustralya’daki sel felaketi nedeniyle ülkenin 3. büyük şehri Brisbane boşaltılıyor.

Haftalardır devam eden yağışlar nedeniyle Avustralya’nın 1,8 milyon kilometrekarelik Queensland eyaleti sellerle boğuşurken, dün gelen ikinci sel dalgası, Queensland’ın başkenti Brisbane’in sular altında kalmasına neden oldu. Görgü tanıklarının tsunamiye benzettiği sel dalgaları nedeniyle 9 kişi yaşamını yitirirken, kaybolan kişi sayısı 72 kişiye ulaştı. Selin maddi faturası 5 milyar doları bulurken, felaketin Avustralya ekonomisine büyük zarar verdiği belirtiliyor. Sel suları ülkenin 3. büyük şehri Brisbane’e doğru ilerlemeye başladığı için, kentte tahliyeler başladı.

Yetkililer, yağışların bir süre daha devam edeceğini ve felaketin boyutlarının daha da büyüyebileceği uyarısını yapıyor.

2 milyon nüfuslu Brisbane Avustyalya’nın kuzey batı eyaleti Queensland’ın en büyük kenti. Queensland Avsutralya’nın kömür madenleriyle meşhur eyaletlerinden biri. Ülkenin en önemli iş merkezlerinden olan ve çok sayıda uluslararası şirketin bulunduğu Brisbane limanından ülke dışına ihraç edilen malların en önemlilerinden biri de kömür.

Avustralya son 40 yıldır aşırı kuraklıklarla ve orman yangınlarıyla mücadele ederken bu yıl tarihin en büyük sel felaketiyle karşılaştı. Uzmanlar 22 milyon nüfuslu Avustralya’nın küresel ısınma nedeniyle terk edilmek zorunda kalınan ilk kıta olabileceğini iddia ediyorlar. Önceki yıllarda ülkenin batısındaki Perth kenti de kuraklık nedeniyle göçlere sahne olmuştu.

(Yeşil Gazete)

* NTVMSNBC ve ajans haberlerinden yararlanılmıştır.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.