Sel yüzünden 2 milyon nüfuslu Brisbane boşatılıyor

Avustralya'daki sel felaketi nedeniyle ülkenin 3. büyük şehri Brisbane boşaltılıyor. Haftalardır devam eden yağışlar nedeniyle Avustralya'nın 1,8 milyon kilometrekarelik Queensland eyaleti sellerle boğuşurken, dün gelen ikinci sel dalgası, Queensland'ın başkenti Brisbane'in sular altında kalmasına neden oldu.

Avustralya’daki sel felaketi nedeniyle ülkenin 3. büyük şehri Brisbane boşaltılıyor.

Haftalardır devam eden yağışlar nedeniyle Avustralya’nın 1,8 milyon kilometrekarelik Queensland eyaleti sellerle boğuşurken, dün gelen ikinci sel dalgası, Queensland’ın başkenti Brisbane’in sular altında kalmasına neden oldu. Görgü tanıklarının tsunamiye benzettiği sel dalgaları nedeniyle 9 kişi yaşamını yitirirken, kaybolan kişi sayısı 72 kişiye ulaştı. Selin maddi faturası 5 milyar doları bulurken, felaketin Avustralya ekonomisine büyük zarar verdiği belirtiliyor. Sel suları ülkenin 3. büyük şehri Brisbane’e doğru ilerlemeye başladığı için, kentte tahliyeler başladı.

Yetkililer, yağışların bir süre daha devam edeceğini ve felaketin boyutlarının daha da büyüyebileceği uyarısını yapıyor.

2 milyon nüfuslu Brisbane Avustyalya’nın kuzey batı eyaleti Queensland’ın en büyük kenti. Queensland Avsutralya’nın kömür madenleriyle meşhur eyaletlerinden biri. Ülkenin en önemli iş merkezlerinden olan ve çok sayıda uluslararası şirketin bulunduğu Brisbane limanından ülke dışına ihraç edilen malların en önemlilerinden biri de kömür.

Avustralya son 40 yıldır aşırı kuraklıklarla ve orman yangınlarıyla mücadele ederken bu yıl tarihin en büyük sel felaketiyle karşılaştı. Uzmanlar 22 milyon nüfuslu Avustralya’nın küresel ısınma nedeniyle terk edilmek zorunda kalınan ilk kıta olabileceğini iddia ediyorlar. Önceki yıllarda ülkenin batısındaki Perth kenti de kuraklık nedeniyle göçlere sahne olmuştu.

(Yeşil Gazete)

* NTVMSNBC ve ajans haberlerinden yararlanılmıştır.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim krizi ve su stresi uluslararası çatışmaların çıkması riskini artırıyor

Su stresi ülke içi gerginliklere ve sınırları aşan su kaynaklarını paylaşan ülkeler arasında çatışmalara yol açıyor.

Cebeci’deki taş ocağı protestosuna polis müdahalesi: Beş kişi gözaltına alındı

Sultangazi'de yaşayanlar için sağlık tehdidi oluşturan Cebeci Taş Ocağı'nın kapatılmasını isteyen yurttaşlara polis müdahale etti. Yurttaşlar 'Tozdan ölmek istemiyoruz' diyerek madene doğru yürürken polis engeliyle karşılaştı. Beş kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Malatya’daki tarihi taş köprü için yıkma tehdidi: ‘Cinayetle eşdeğer’

Malatya'daki taş köprünün tek ayağının hasar görmesi sonrası yıkılmasının gündeme alınması bölgede tepki çekti. Yurttaşlar köprünün yıkılması yerine korunarak restore edilmesi gerektiğini savunuyor.

Karaburun’da depolamalı güneş enerji santraline tepki: Zeytin ve naranciye ağaçlarımız tehdit altında

Karaburun, Küçükbahçe'de yapılması planlanan depolamalı güneş enerji santrali projesinin 3 Eylül'de yapılacak halkın katılımı toplantısı öncesinde, bölge sakinleri değerli habitatlarını, meralarını, zeytin ve narenciye ağaçlarını göstererek projeyi istemediklerini söyledi.

‘Avrupa’da sıcaklık kaynaklı ölümler 70 yıl içinde üç katına çıkabilir’

Yeni bir araştırmaya göre, küresel sıcaklık artışı 3 derece ile sınırlandırılsa dahi önlemler alınmazsa yüzyıl sonuna kadar 55 bin ek can kaybı meydana gelebilir. Güney Avrupa en büyük risk altında.

EN ÇOK OKUNANLAR