Şehir hastanelerinin maliyeti bir yılda 10 milyardan 16.7 milyar liraya çıktı

Enflasyon yüzde 14 düzeyinde gösterilmesine rağmen 10 hastanenin inşaat maliyeti yüzde 65.6 arttırılarak müteahhitlerin kamudan alacağı pay olağanüstü yükseltildi.

Sağlık Bakanlığı, tarafından yapılması planlanan 10 şehir hastanesinin devlete maliyeti bir yıl içerisinde 10 milyar 95 milyon liradan 16 milyar 718 milyon liraya çıktı.

2021 yatırım programında 10 bin 300 yataklı 10 şehir hastanesinin inşaatı için hazırlanan tutarın bu miktarda artmasının nedeninin maliyet farkının hesap hatasından mı yoksa  gerçek enflasyonun fiyatlara yansımasından mı kaynaklandığı ise açıklanmadı.

Enflasyon üzerinde artış

Şehir hastaneleri üzerine uzun yıllardır çalışma yapan CHP Balıkesir Milletvekili Dr. Fikret Şahin‘in resmi dokümanlar üzerinden yaptığı çalışmaya göre, enflasyon yüzde 14’ler düzeyinde gösterilmesine rağmen 10 hastanenin inşaat maliyeti yüzde 65.6 arttırılarak müteahhitlerin kamudan alacağı pay olağanüstü yükseltilmiş oldu.

Sözcü’nün aktardığına göre örneğin 2020 programında biner adet yatak kapasitesiyle yapılacak olan üç hastaneden Antalya ve Denizli şehir hastaneleri için 981’er milyon TL, Sakarya şehir hastanesi için de 976 milyon liraya mal olacağı belirtilmişti.

2021 programında ise yatak sayısı değişmediği halde Antalya hastanesi 1 milyar 220 milyon liraya, Denizli hastanesi 1 milyar 519 milyona ve Sakarya hastanesi de 1 milyar 862 milyon liraya yükseltildi. Aynı şekilde diğer şehir hastanelerinde de birbiriyle örtüşmeyen ve enflasyon rakamlarının en az 4 kat üzerine çıkan maliyet artışları yapıldı.

İhaleler kamudan değil şirketten yana

CHP’li Dr. Fikret Şahin, maliyetlerin bir yılda böylesine olağanüstü düzeyde artırılmasına anlam verilemediğini söyledi. Şehir hastanelerinin kamudan ziyade şirketlerin yararına olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını belirten Şahin şu ifadeleri kullandı:

İhaleler rekabetin olmadığı, davet usulüne dayanan, gizli kapaklı ve istisnai yöntemlerle gerçekleştirilmeye devam edildiği sürece her yıl şehir hastanelerinin maliyetleri katlanarak artmaya devam edecektir. Hastaneler adeta müteahhitlere para kazandırma aracına dönüştürülmüştür.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR