TürkiyeManşet

Şehir hastanelerinin maliyeti bir yılda 10 milyardan 16.7 milyar liraya çıktı

0

Sağlık Bakanlığı, tarafından yapılması planlanan 10 şehir hastanesinin devlete maliyeti bir yıl içerisinde 10 milyar 95 milyon liradan 16 milyar 718 milyon liraya çıktı.

2021 yatırım programında 10 bin 300 yataklı 10 şehir hastanesinin inşaatı için hazırlanan tutarın bu miktarda artmasının nedeninin maliyet farkının hesap hatasından mı yoksa  gerçek enflasyonun fiyatlara yansımasından mı kaynaklandığı ise açıklanmadı.

Enflasyon üzerinde artış

Şehir hastaneleri üzerine uzun yıllardır çalışma yapan CHP Balıkesir Milletvekili Dr. Fikret Şahin‘in resmi dokümanlar üzerinden yaptığı çalışmaya göre, enflasyon yüzde 14’ler düzeyinde gösterilmesine rağmen 10 hastanenin inşaat maliyeti yüzde 65.6 arttırılarak müteahhitlerin kamudan alacağı pay olağanüstü yükseltilmiş oldu.

Sözcü’nün aktardığına göre örneğin 2020 programında biner adet yatak kapasitesiyle yapılacak olan üç hastaneden Antalya ve Denizli şehir hastaneleri için 981’er milyon TL, Sakarya şehir hastanesi için de 976 milyon liraya mal olacağı belirtilmişti.

2021 programında ise yatak sayısı değişmediği halde Antalya hastanesi 1 milyar 220 milyon liraya, Denizli hastanesi 1 milyar 519 milyona ve Sakarya hastanesi de 1 milyar 862 milyon liraya yükseltildi. Aynı şekilde diğer şehir hastanelerinde de birbiriyle örtüşmeyen ve enflasyon rakamlarının en az 4 kat üzerine çıkan maliyet artışları yapıldı.

İhaleler kamudan değil şirketten yana

CHP’li Dr. Fikret Şahin, maliyetlerin bir yılda böylesine olağanüstü düzeyde artırılmasına anlam verilemediğini söyledi. Şehir hastanelerinin kamudan ziyade şirketlerin yararına olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını belirten Şahin şu ifadeleri kullandı:

İhaleler rekabetin olmadığı, davet usulüne dayanan, gizli kapaklı ve istisnai yöntemlerle gerçekleştirilmeye devam edildiği sürece her yıl şehir hastanelerinin maliyetleri katlanarak artmaya devam edecektir. Hastaneler adeta müteahhitlere para kazandırma aracına dönüştürülmüştür.”

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.