ManşetSeçim GünlüğüTürkiye

[Seçim Günlüğü] Saldırı, darp ve tehditlerle dolu bir seçim günü daha geride kaldı

0

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Şanlıurfa‘nın Eyyübiye ilçesi Karaali köyünde kadınların yerine oy kullanılması gibi usulsüzlüklere itiraz ettiği için bölgede bulunan CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker ile müşahitlerin darp ediliğini, telefonlarının kırıldığını duyurdu. Şeker saldırının ardından yaptığı açıklamada, “Çok noktada devlet memurları tehdit ediliyor. Toplu oy kullanma karşısında kanuni görevini yapmaya çalışanlar tehdit ediliyor” dedi.

Özgür Özel, Twitter‘dan yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Jandarma sayısı yeterli değil”

İstanbul Milletvekilimiz Ali Şeker, ilk turda bütün oyların kullanıldığı ve tek adaya çıktığı Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesi Karaali köyünde görev yapıyor. Kadınların yerine oy kullanılması gibi usulsüzlüklere itiraz ettiği için müşahitlerimizle darp edildi, telefonları kırıldı.

Köyde jandarma var ancak sayısı yeterli değil. Buradan yetkilileri uyarıyoruz, sandık güvenliğini sağlayın, görevli arkadaşlarımızın ve müşahitlerin can güvenliğini sağlayın. Kanuna aykırı emir, talimat, talep ve uygulamalar karşısında görevinizi yapın.”

Ali Şeker: 30 kişilik bir grup linç girişiminde bulundu

Toplu oy kullanıldığı tespiti üzerine Karaali köyüne giden CHP’liler saldırıya uğradı. 30 kişilik grubun saldırısında darp edilen eski CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, hastaneye giderek tedavi oldu. ANKA‘ya konuşan Şeker, şunları söyledi:

“Taziye evinde sandıkları toplamışlar, okula toplamamışlar. Karaali İlkokulu sandığı olarak geçiyor. 1 oy bize, 366 oy Erdoğan’a olarak oy kullanılıyor. Gelmeyenler yerine oy kullanılıyor. Kadınların biri oy kullanmaya gelmedi. Linç girişiminden sonra yine usulsüzlük yapmışlar, Mahmut Tanal vekil geldikten sonra ben oradan ayrıldım.

Ben savcılığa şikayetlerimizi veriyoruz, tutanakla ilgili işlemleri de yapıyoruz. Bize linç girişimi oldu. 30 kişilik bir grup biz sandık görevlilerine linç girişiminde bulundu. Burnumuzda filan darp izleri var. Sandığa sahip çıkın. Biz demokrasiyi korumak için mücadele ediyoruz.”

Şeker, saldırının ardından Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı:

“Korkmuyoruz, yılmıyoruz, vazgeçmiyoruz. Son saatler; oy kullanın. Sandık görevlilerimiz ve müşahitlerimiz, son oy kullanılana ve yasalara uygun şekilde sayılıp tutanaklar imzalanana kadar sandıkları terk etmeyin. Ben iyiyim, merak etmeyin. Değiştireceğiz.”

Şeker, pek çok yerde toplu oy kullananlara karşı görevini yapmaya çalışan devlet memurlarının tehdit edildiğini de söyledi.

İki oy kullanmaya çalışan MHP’li yönetici: Suç olduğunu bilmiyordum

Kocaeli‘de MHP Dilovası İlçe Başkanvekili Yücetan Dilmaç, Can Gülmen İlköğretim Okulu’nda iki ayrı sandığa oy atmaya çalışırken görevliler tarafından yakalandı. Oy kullandığı  1012 numaralı sandığa zarf atarken yakalanan Dilmaç hakkında tutanak tutuldu. Hakkında suç duyurusunda bulunulan Dilmaç’ın avukatlara, “Bunun suç olduğunu bilmiyordum” dediği öğrenildi.

İstanbul Kadıköy’de yaklaşık 50 kişilik kavga

İstanbul Kadıköy‘de bulunan Şenesenevler Mualla Selcanoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi‘nde bir grup AKP‘li erkek sandık görevlisi kadınların üzerine yürüdü.

Twitter’da bazı kullanıcıların paylaştığı videolarda kavga anı görüntülendi. İsil adlı Twitter kullanıcısı, kavga anlarını paylaştığı görüntülere şu notu yazdı:

“Senesenevler Mualla Selcanoğlu Lisesi bir otobüs dolusu AKP’li ve Hizbullahçı geldi sırf olay çıkartmak icin! Çocuk kadın yaşlı demeden saldırıp küfür ettiler!! Biber gazıyla müdahale edildi.”

Anarko adlı Twitter kullanıcısı ise şunları aktardı:

“Bostancı Mualla Selcanoğlu Teknik Lisesi sandık kurulu üyesi olarak, bahçede 40-50 kişilik bir takım elbiseli güruh, ben dahil olmak üzere birkaç kadının üzerine yürüyerek tehditler savurdu.

Sahte kimliklerle her sınıfa birden fazla müşahit sokmaya çalıştıkları için itiraz eden bir genci linç etmeye kalktıklarında o genci kurtarmaya çalışan bir kadın ve bir genç çocuk daha darp edildi. O sırada polis afk. Devamında çocuğu kurtardık. Bu kez bu olayları videoya çeken bize saldırmaya kalktılar. En son hatırladığım üç takım elbiselinin üzerime el kaldırarak yürümesi.

Devamında bir arkadaşımız önüme geçip beni itti, tekmeleri de dayağı da o yedi. Polis?

Hala elim ayağım titriyor. Bostancı gibi bir yerde hem de… bu nasıl bir güven? 40 kişi, ağzında sandviç lokmalarıyla, eller havada, tehditler savurarak nasıl birilerinin üzerine yürüyebilir?! KIRK KİŞİ ABARTMIYORUM. Korkunç bir özgüven bu.”

YSP Milletvekilinin bulunduğu heyete taş ve sopalı saldırı

Şanlıurfa merkez Haliliye ilçesine bağlı Yeniköy Mahallesi‘nde bir sandıkta müşahitlerin oy kullanmasına izin verilmediği bilgisi üzerine mahalleye gelen Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) heyeti, bir grubun taşlı ve sopalı saldırısına maruz kaldı.

YSP Şanlıurfa Milletvekili Şenyaşar, HDP İl Eş başkanları Ahmet Atış ve Garibe Yeşil, DBP İl Eş Başkanı Vahit Akgün, Urfa Barosu avukatlarının da aralarında olduğu partili heyet, kimliği belirsiz kişilerin saldırısına uğradı.

Bazı araçların camları kırıldı. Şenyaşar darp edilirken, haber takibi yapan Mezopotamya Ajansı muhabirinin kamerası parçalandı. Saldırının olduğu bölgeden uzaklaşmayı başarabilen bazı partililer, saldırının yaşandığı bölgeden silah seslerinin geldiği bilgisini paylaştı.

Erdoğan’ın oy kullandığı okulda gerginlik

Cumhur İttifakı‘nın cumhurbaşkanı adayı AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın oy kullanmak için geldiği Saffet Çebi Ortaokulu’nda gerginlik çıktı. Oy kullanmak için sıra bekleyen Erdoğan, seslerin yükselmesi üzerine tepki gösterdi.

Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, İstanbul Üsküdar Kısıklı‘daki konutundan çıkarak oy kullanmak için sıra beklediği anlarda sandık başında yaşanan gerginlik nedeniyle okulda bir anda sesler yükseldi. Bir yurttaşın, “10 yıldır sana ulaşmaya çalışıyorum” diye bağırdığı duyuldu.

Seslerin yükseldiği tarafa bakan Erdoğan, yanında bulunanlara olayın yatıştırılması talimatı verdi. Tartışmanın neden çıktığı anlaşılamazken seslerin kesilmesi üzerine Erdoğan, oy kullanacağı sandığa doğru ilerledi.

Kabine soktuğu silahı Kılıçdaroğlu’nun fotoğrafına doğrulttu; gözaltına alındı

Rize’nin Fındıklı ilçesinde M.Ö. isimli bir seçmen oy kullanma kabinine silah ve el bombasıyla girdi. Seçmen, silahı Kılıçdaroğlu’nun oy pusulası üstündeki resmine doğrultup, yanına da, “Bu ülkenin ekmeğini yiyip ihanet eden ekmeğini yediği memleketin evladından kurşun yer” yazılı bir kağıt koyup fotoğrafını çekti. Çektiği fotoğrafı sosyal medya hesabından paylaşan M.Ö., şikâyet üzerine gözaltına alındı.

İstanbul’da CHP’li müşahidin kaburgaları kırıldı

CHP Esenler İlçe Başkanı Kemal Şahin, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Esenler Fatih Mh Şehit Muhammed Aksu okulunda 1091 nolu sandikta görevli Müşahitimiz Mehmet Eldem sandıkta yapılan olumsuzluklara itiraz ettiği için AKP ve MHP’li üyeler tarafından darp edildi, şu an Bakırköy Sadi Konuk Hastanesi‘nde; kaburgaları kırık halde, müşahede altındadır” dedi.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da Twitter’dan, “Seçimi bir savaşa dönüştürme eğiliminde olanlara attığınız ve sahip çıkacağınız her oyla engel olacaksın İstanbul! Olaya müdahale ederken saldırganlar tarafından darp edilen kolluk kuvvetlerimize de çok geçmiş olsun” paylaşımında bulundu.

Seçim gününde gazetecilere engelleme ve saldırılar

KRT TV Muhabiri Sultan Eylem Keleş‘in, İstanbul’un Kadıköy ilçesinde çekim yaptığı sırada AKP’nin okul sorumlusu olan Kadıköy Belediyesi AKP Meclis Üyesi tarafından yayın yapması engellendi.

Keleş, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Kadıköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde çekim yaparken AKP okul sorumlusu tarafından engellendim. Her şeyi yapabileceklerini sanıyorlar ama öyle kolay değil. Tutanak tutturdum, şimdi de ifade vermeye gidiyorum” dedi.

İstanbul Hürriyet Mahallesi Ahmet Çuhadaroğlu Ortaokulu‘nda, seçimleri izleyen dokuz8haber muhabiri Fatoş Erdoğan saldırıya uğradı. Gazeteciye saldırıp onu ellerinden yaralayan AKP’li okul sorumlusu ve diğer AKP’liler “rabia” işareti yaptı.

Cizre’de okulda bekleyenlere plastik mermi ve biber gazı sıkıldı

Şırnak‘ın Cizre ilçesinde bulunan Metin Bostancıoğlu İlkokulu‘nda okul bahçesinde bekleyen seçmenlere müdahale edildi. Polis gaz bombası ve plastik mermilerle müdahale ederek insanları bahçeden çıkardı.

Hatay’da toplu oy kullanmak isteyen kişiyi CHP’li vekil yakaladı

Hatay’ın Altınözü ilçesindeki Toprakhisar İmam Hatip Ortaokulu‘nda bir kişi, 1106 numaralı sandıkta 3 adet zarf ile toplu oy kullanmak istedi. Duruma fark eden CHP Milletvekili Servet Mullaoğlu, sandık görevlilerine tepki gösterdi.

Mullaoğlu, “Neden olaya müdahale etmiyorsunuz? Böyle bir şey olur mu? Seçim Kanunu’na aykırı. Böyle bir şey olmaz arkadaşlar, günah. Hak yiyorsunuz” ifadelerini kullandı.

HDP’li Beştaş: Horasan’da AKP’li Belediye Başkanı sandık görevlilerini tehdit ediyor

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Yeşil Sol Parti Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, AKP’li belediye başkanı öncülüğündeki grubun, sandık görevlilerini sözlü şekilde ve üzerlerine yürüyerek, tehdit ettiklerini, görevlerini yapmalarını engellediğini söyledi. Beştaş, “‘Horasan’ın sahibi var’ diyerek yapıyor üstelik bu zorbalığı. Ne Türkiye’nin ne de Horasan’ın sahibi değilsiniz. Sandıkları size bırakmayacağız” dedi.

Midyat’ta açık oy kullanılmasına karşı çıkan sandık kurulu başkanı darbedildi

Yeşil Sol Parti Mardin Milletvekili Kamuran Tanhan, Midyat Çavuşlu köyünde 1094 numaralı sandıkta açık oy kullanılmasına karşı çıkanların darbedildiğini söyledi.

Tanhan, “Nusaybin’de kolluk güçleri sandıkları tek tek dolaşarak ‘AKP müşahidi var mı’ diye soruyor. Olmayan sandıklara yanında getirdikleri gençleri getirip müşahit yapıyorlar. Mardin Midyat’ta Çavuşlu köyünde 1094 numaralı sandıkta da AKP’li seçmenler gelip açık oy kullanmak istedi. Sandık görevlileri kabul etmeyince Sandık Kurul Başkanı’nı darbettiler, gömleği yırtıldı” dedi.

Tanhan, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Nusaybin’de kolluk güçleri sandıkları tek tek dolaşarak ‘AKP müşahidi var mı’ diye soruyor. Olmayan sandıklara yanında getirdikleri gençleri getirip müşahit yapıyorlar. Her sandıkta birçok müşahit olmasını istiyorlar. Mardin Midyat’ta Çavuşlu köyünde 1094 numaralı sandıkta da AKP’li seçmenler gelip açık oy kullanmak istedi. Sandık görevlileri kabul etmeyince sandık kurulu başkanını darbettiler, gömleği yırtıldı.”

AKP’li yetkili sandık başkanını darbetti

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu için oy verme işlemi sürerken, çok sayıda noktadan sandık başında gerilim yaşandığına dair haberler gelmeye devam ediyor. Son olarak, Ankara Gölbaşı’ndaki bir okulda da sandık başında kavga çıktı.

Gazeteci Murat Ağırel‘in paylaştığı görüntülerde, tekerlekli sandalyedeki bir seçmenin oy kullandığı sırada, AKP’li yetkili olduğu belirtilen bir kişi sandık başkanını “seçmene müdahale etmekle” suçluyor ve önce sözlü tacizde bulunuyor. Sandık başkanı okuldaki polisi çağırırken, ikili arasındaki sözlü kavga kısa sürede şiddete dökülüyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.