YerelDoğaManşet

‘Şavşat’a gelme TOKİ, söyletirsin bize köti!’

0

Şavşatlılar Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘nın ortak çalışmalarıyla hazırlanan “Her Yıl 100 Bin Yeni Sosyal Konut” projesi kapsamında Artvin‘e yapılacak olan TOKİ evlerine karşı çıkıyor.

Şavşat Dernekleri Federasyonu sosyal medya hesabından yayınladığı açıklamada Şavşat’ın doğal güzelliklerinin ve yaşam alanlarının son on yılda HES’ler, taş ve kum ocakları ve ağaç kesimleriyle talan edildiği hatırlatıldı.

‘Otantik evler restore edilsin’

Açıklamada halkın konut ihtiyacının karşılanması için projeler yapılacaksa, bunun bölgenin dokusuna uygun olması ya da bunun yerine eskiyen evleri restorasyonuna ağırlık verilmesi gerektiği ifade edildi:

Devlet, sosyal devlet olarak, TOKİ kanalı ile halkına, köylüsüne iyilik yapıp, insani barınma koşulları olan konut yapmak istiyorsa, köy evlerimizin mimari yapısına uygun köy evleri projeleri için köylülerimize sabit faizsiz kredi vererek köylülerimizin eskiyen otantik köy evlerinin restorasyonunu yapsın.

Ya da Cittaslow kriterlerine de uygun yeniden otantik köy evlerini maliyetine yapsın, bu kriterlere uygun köylülere faizsiz sabit krediler verilsin.

‘Ana baba ocağında huzur içinde yaşamak istiyoruz’

Açıklamada, emekli olan yerliler başta olmak üzere pek çok kişi için kentten köye dönüşün temel nedeninin şehirdeki gerilim ve stresten uzaklaşmak olduğu belirtildi ve “Köylerimizde, ana baba ocağında, huzur dayanışma ve imece içinde yaşamanın mutluğunu ile yaşamak istiyoruz” denildi.

Açıklamanın sonunda ise şu ifadeler yer aldı:

Şavşat’a gelme TOKi
Söyletirsin bize köti

İstemeyiz Tokinin Beton ev ocağını,
Bizim kalsın ata dede ahşap ocağı,

#Sahip çıkarsak bizimdir. #

Beş yıl önce ‘Sakin Şehir’ oldu

Artvin’in Şavşat İlçesi bundan beş yıl önce İtalya‘nın Milano kentinde düzenlenen törenle Cittaslow (Sakin Şehir) ünvanı almıştı.

1999 yılında İtalya’da kurulan Belediyeler Birliği’nin verdiği isim, İtalyanca şehir (Citta) ve İngilizce yavaş (slow) sözcüklerinin birleşiminden oluşuyor.

Sakin Şehir ünvanı, aday kentlere, ünvanla aynı adı taşıyan “Cittaslow” birliği tarafından belirlenmiş 70 kriterin sağlanması durumunda veriliyor.

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.