İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Savcı, hazırladığı iddianamede Evrensel ve bianet için ‘sözde yayın organları’ dedi

0

2015 ve 2016 yıllarında Şırnak‘ın Cizre ilçesinde uygulanan sokağa çıkma yasağıyla ilgili açıklamaları nedeniyle hakkında dava açılan Cihan Ölmez için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı iddianame hazırladı.

İddianamenin değerlendirme bölümünde savcılık, Evrensel ve bianet için “PKK/KCK terör örgütüne müzahir sözde yayın organları” ifadelerini kullandı.

Sosyal medya paylaşımları suçlama konusu

Mezopotamya Haber Ajansı‘nda yer alan habere göre, Ekim 2020’de gizli tanık ifadeleri doğrultusunda başlatılan soruşturma kapsamında, 151 kişiyle birlikte gözaltına alınan gazeteci Cihan Ölmez hakkında örgüt propagandası yapmak suçlamasıyla bir iddianame hazırlandı.

Savcılık tarafından hazırlanan iddianame, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Cizre’deki sokağa çıkma yasakları ve yaşanan çatışmalar sırasında kentte bulunan Ölmez’in bazı basın yayın organlarına vermiş olduğu demeçleri sosyal medya hesaplarından paylaşması suçlama konusu yapıldı.

‘Sözde yayın organları’

İddianamede Gazeteci Ölmez, Evrensel Gazetesi’nde 25 Şubat 2016’da “DİHA Muhabiri Cihan Ölmez: Cizre’de gazeteciler şans eseri yaşıyor”, Demokrat Haber‘de 8 Mart 2016’da “Biz tarihe not düşüyoruz” ve bianet’te 10 Ocak 2016’da “Cizre Muhabiri Cihan Ölmez: Gördüklerimden Sonra, Ben Eski Ben Değilim” başlıklarıyla yayınlanan haberleri paylaştığı için suçlandı.

İddianamenin değerlendirme bölümünde ise savcılık, Evrensel ve bianet için “PKK/KCK terör örgütüne müzahir sözde yayın organları” ifadelerini kullandı.

Savaş benzetmesine suçlama

Savcılık, sokağa çıkma yasakları döneminde yaşanan çatışmalara Cihan Ölmez’in “savaş benzetmesi” yapmasını da suçlama konusu yaptı ve “(…) Yürütülen operasyonlar üzerinden katliam algısı oluşturarak, ayrıca yine aynı saikle argümanlar kullanarak terör örgütü ve terörizmi meşrulaştırmak maksatlı kimi demeçler verdiği” ifadeleri kullanıldı.

Ayrıca, savcılık haberlerde yer alan ifadeler sebebiyle Ölmez’in “Cebir ve şiddet içeren yöntemleri övdüğü” iddiasıyla ceza almasını istedi.

‘Çok sayıda suç işlendi’

Hakkındaki iddianameye ilişkin konuşan Gazeteci Ölmez, iddianamenin hukuktan uzak bir dille hazırlandığını ifade etti:

İktidar kendi propagandasını yapmayan herkesi terörize ediyor. Yargı da bu çerçevede hareket ediyor. Sokağa çıkma yasağı esnasında çok sayıda suç işlendi. Bugüne kadar yargının bu konuda en ufak bir adım attığını görmedik. Hazırlanan iddianame tamamen taraflı ve hukuktan uzak bir dille hazırlanmış bir iddianamedir. Bunu Evrensel ve Bianet gibi yılların gazeteleri hakkında ‘örgüte müzahir’ ve ‘sözde yayın organı’ ifadelerinin kullanılmasından anlayabiliyoruz.”

Davanın ilk duruşması ise 13 Temmuz tarihinde görülecek.

You may also like

Comments

Comments are closed.