Enerjiİklim KriziManşet

Savaştaki Ukrayna, geçen yıl İngiltere’den daha fazla rüzgar türbini inşa etti

0

Bu arada Ukrayna’nın çatışma bölgesinde inşa edilen ilk rüzgar santrali olan Tyligulska rüzgar enerjisi santralinin ilk bölümünün inşası bitirildi.  Santral, Mykolaiv‘in güney bölgesindeki cephe hattından sadece 96 km. uzakta, yaklaşık 200.000 eve güç sağlayacak kadar temiz elektrik üretmeye başladı.  19 türbinin tamamı bittiğinde 114 MW elektrik sağlayacak.

Guardian‘a konuşan İşçi Partisi‘nden Gölge İklim Değişikliği Bakanı Ed Miliband şunları söyledi:

“Bu olağanüstü durum, Başbakan Rishi Sunak‘a ve onun karadaki rüzgar türbini  yasağını sona erdirmedeki şaşırtıcı başarısızlığına yönelik korkunç bir suçlama. Hayatta kalmak için savaşan hükümetler bile yaşam maliyeti, enerji güvenliği ve iklim krizlerini Muhafazakar Parti‘nin (Tory) yapabildiğinden daha acil bir şekilde ele almak üzere gereken temiz enerji altyapısını kurabildi ve inşa edebildi.”

Sunak, yasağı kaldırma sözünü tutmadı

Sunak hükümeti, geçen yıl ülkenin ulusal planlama politikası çerçevesindeki planlama kısıtlamalarını sıkılaştırarak 2015 yılında uygulamaya konulan, karadaki rüzgar santrallerine yönelik etkili bir yasağı kaldırma sözü vermişti. Bununla birlikte, hükümet henüz herhangi bir değişiklik yapmadı ve kampanya yürütücüler, Backbench Tory milletvekillerinin isyanının, İngiliz rüzgar santrallerinin piyasaya sürülmesini engellemeye devam edecek şekilde, yalnızca mütevazı değişiklikler yapmaları için bakanlar üzerinde baskı oluşturma tehditi yarattığını düşünüyor.

İngiliz hane halkı, geçen yıl Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin küresel enerji piyasalarında bir artışı tetiklemesinden sonra on yılın sonuna kadar pandemi öncesi seviyelerin üzerinde kalması beklenen enerji faturalarıyla karşı karşıya. Küresel fiyatlar rekor seviyelerden geri çekilmiş olsa da Avrupa ülkeleri Rusya’nın gaz ihracatının yerini alacak alternatif enerji kaynakları arıyor.

Miliband, Muhafazakarların “kara rüzgarına yönelik saçma yasağının” İngiltere’deki her aileye 180 sterline mal olduğunu ve enerji sistemini “Putin gibi fosil yakıt diktatörlerine bağımlı” bıraktığını söyledi.

İşçi Partisi, İngiltere’yi ‘temiz enerji süper gücü’ yapmayı planlıyor

Yeşil ekonomik büyüme için kampanya yürüten Britain Remade‘in kurucusu ve kampanya direktörü Sam Richards  da “Ukrayna’nın hayatta kalma mücadelesi verirken İngiltere’den daha fazla karada rüzgar kapasitesi inşa etmesi akıllara durgunluk veriyor. Hükümet, mevcut en ucuz enerji kaynağının kilidini açan bir kalem darbesiyle, İngiltere’deki yeni kara rüzgar çiftlikleri üzerindeki yasağını kaldırarak başlamalı” diye konuştu.

İngiliz İşçi Partisi’nin karadaki rüzgar yasağını sona erdirme ve ülkeyi 2030’a kadar “temiz enerji süper gücü” haline getirme planları bulunuyor.

Ocak ayında İşçi Partisi lideri Keir Starmer, Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu‘nda İşçi Partisi hükümeti altında İngiltere’de yeni petrol ve gaz sahalarına yatırım yapmayacağını söylemişti.

 Starmer’ın Kuzey Denizi’ndeki tüm yeni petrol ve gaz ruhsatlarını yasaklama taahhüdü de dahil olmak üzere enerji planlarını önümüzdeki ay açıklaması bekleniyor .

Ukrayna direnişinin simgesi

Ukrayna’nın en büyük özel enerji yatırımcısı DTEK, Tyligulska rüzgar santralinin tamamlandığında doğu Avrupa’nın en büyük kara rüzgar santrali olma yolunda olduğunu söyledi.

DTEK’in CEO’su Maxim Timchenko da çiftliğin “Ukrayna’yı daha yeşil ve temiz bir şekilde yeniden inşa etmeye ve Avrupa’nın enerji geleceğinde önemli bir ortak haline gelmesine” yardımcı olacağını ve “Rusya’nın Ukrayna’yı boyun eğdirmek için tüm girişimlerine karşı ülke direnişinin bir simgesi” olduğunu söyledi.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.