DünyaManşetUncategorized

Sandy, New York’un üzerinden silindir gibi geçti

0

ABD tarihinin en şiddetli fırtınalarından biri olan Sandy etkisini yitirmiş olsa da, arkasında bıraktığı yıkım henüz onarılmış değil.

Sandy Kasırgası ABD’nin doğu kıyılarını vurduğu tarihten  itibaren 8 gün geçmesine rağmen ölü sayısındaki artış sürmekte. Son belirlenen rakamlara göre ölü sayısı 113’e ulaşmış durumda. Bu rakamlara Kasırganın vurduğu Küba ve Haiti dahil edilince rakam kasırga yüzünden hayatını kaybedenlerin sayısı 175’i geçiyor.

Yıkımın en çok hissedildiği bölge olan ABD’nin finans merkezi Newyork’ta 40.000’den fazla insan fırtına sonrasında tam olarak giderilemeyen elektrik kesintileri ve yakıt sıkıntısının yanı sıra ulaşım hizmetlerinde yaşanan aksaklıklar kışı tüm soğuğuyla yaşamaya başlayan bölgede hayat oldukça zorlaşıyor.

Uzmanlar, pazar günü sekiz dereceyi bulan soğuk havaların daha da soğuyacağını söylüyorlar. Newyork Valisi Andrew Cuomo son yaptığı basın açıklamasında ‘bazı insanların halen içinde yaşanamayacak evlerinden ayrılmadığı‘ söylerken, “insanların evlerini terketme fikrini sevmediğini ama düşen hava sıcaklığının asıl gerçeklik” olduğunu vurgulamaktaydı.

Kasırganın yarattığı maddi  kayıp hakkında da yeni bilgiler gelmekte. Moody’s Analytics adlı şirketin kriz yönetimi birimlerince yapılan hesaplamalara göre Sandy’nin ABD’ye getirdiği zarar 50 Milyar dolar civarında olacağı öngörülmekte.

Bütün bu insan ve mal kayıplarına rağmen yaklaşan seçimlerde adaylar bilim insanlarınca kasırganın dolaylı bir nedeni olan iklim değişikliği konusunu ağızlarına almamaya kararlı görünmekteler. Seçimler öncesinde yapılan dört büyük münazarada, ne gazetecilerin, ne de adayların iklim değişikliğini gündeme getirmeyişi bunun en büyük göstergesi olduğu söyleniyor.

Fakat ABD halkının görüşünün farklı olduğu da Sandy kasırgasının hemen öncesinde yapılan bir kamouyu araştırmasında ortaya çıktı. Araştırma şirketi Pew Research Center’ın Ekim Ayının ortasından yaptığı kamouyu yoklamasının sonuçlarına göre ABD vatandaşlarının %67’si yaşanmakta olan iklim olaylarını küresel ısınmanın birer kanıtı olarak kabul etmekte. Bu yüzdelik oran, 2011 verilerinin 4, 2009 verilelerin de 10 puan üstünde.

Bu %67’lik kesime dahil olan bir isimde Newyork Eyaleti Valisi Andrew Cuomo oldu. Vali Cuomo, Sandy Kasırgası sonrasında yaptığı basın açıklamasında iklim değişikliğini ‘varolan bir gerçeklik’ olarak nitelerken, yaşanan bu aşırı hava olaylarını da bu durumun birer kanıtı olduğunu söyledi.

Dünyanın en önemli ekonomi ve iş dünyası dergilerinden Bloomberg Business Week dergisi de, Sandy kasırgasını kapağına taşıyarak “Bu küresel ısınma değilse nedir, ahmak” başlığı atarak yıllardır bu konuda suskunluğunu koruyan medya organlarında da olası bir değişime işaret ettiler.

Bütün yaşanan olumsuzluklara rağmen, Sandy Kasırgası New Yorkluları durdurmaya yetmedi. Uzun tartışmaların ardından kasırga yüzünden iptal edilen geleneksel New York Maratonu, bu kez New Yorkluların girişimiyle düzenlendi. Central Park’ta düzenlenen  sembolik koşuya binlerce kişi katılırken, koşudan elde edilen gelirin Sandy Kasırgası mağdurlarına yardım olarak gönderileceği açıklandı.

(Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.