İtalya’nın Napoli şehrine bağlı küçük bir kasaba olan Casoira’nın Çağdaş Sanat Müzesi yöneticisi Antonio Manfredi ekonomik kriz nedeniyle sanata verilen desteğin kesilmesi, sanata karşı ilginin de azalmasını protesto etmek ve bu konuya karşı duyarlılığı artırmak amacı ile müzedeki tabloları birer birer yakıyor.
İtalya’daki ekonomik durgunluk sanata yönelik fonların kesilmesine yol açtı. Nisan 2010’da büyük bir tantana ile açılan Maxxi Çağdaş Sanat Müzesi’nin yönetimi, müfettişlerin müzeye bir önceki yıl aktarılan fonlarda 1 milyon dolarlık açık bulması üzerine hükümet tarafından devralınmıştı.
Manfredi tabloları yakmadan önce müzedeki tüm eserlerin fotoğraflarını çekmiş ve binlerce kopya almış. Tüm kopyaları da kültür bakanlığı ile Napoli çevresindeki eyaletlerin yöneticilerine göndermiş. Kopyaları gönderirken içlerine bir not iliştirmeyi de ihmal etmemiş. Notta eğer sanata verilen destek kesintiye uğramaya devam ederse her tablonun teker teker yakılacağı belirtiliyor. “Eğer müzedeki eserler kimsenin umurunda değilse onları yakmaktan başka çare yok” diye özetliyor durumu müzenin yedi yıllık yönetcisi.
Manfredi, tablosunu yakacağı sanatçılara önceden durumu bildiriyor, izinlerini aldıktan sonra hangi eseri ne zaman ve nasıl yakacağını internet üzerinden duyuruyor. Tablo yakılacağı sırada basın mensupları da müzede hazır bulunuyorlar. Yakılan son tablonun ressamı alman sanatçı Astrid Stöfhas da tüm gösteriyi skype üzerinden bağlanarak izledi. Tablosu yandığı sırada Stöfhas’un yüz ifadesini ekran karşısında olanlar da görebiliyorlardı. Manfredi’nin Brezilyalı sanatçı Mary Fox’un eserini yakarken çekilmiş videoyu buradan izleyebilirsiniz.
Devrimler her zaman yangınla başlar diyen Manfredi’nin bu sıradışı uygulaması youtube ve twitter çağını yaşadığımız şu günlerde kendine destek de bulmuş durumda. İngiltere’den, Almanya’dan, Macaristan’dan, hatta güney ile hiç arası olmayan Kuzey İtalyadan kendi eserlerini yakan sanatçılar, bu eylemlerinin videolarını sanal ortamda paylaşıp Manfredi’ye destek veriyorlar.
Tunus’taki devrimin fitilini ateşleyenin bir seyyar satıcının kendisini yakması olduğunu anımsatan Casoria Çağdaş Sanatlar Müzesi yöneticisi Antonio Manfredi, bu eyleminin de belki sanatın içine düştüğü durumu tersine döndürecek bir devrime yol açabileceğini ifade ediyor.
(Yeşil Gazete)