Samsun‘da sabaha karşı etkili olan sağanak yağışta dereler taştı, yollar göle döndü, bazı ev ve iş yerlerini de su bastı. Atakum, İlkadım ve Canik ilçelerinde tüm okullarda, Tekkeköy ilçesinde ise taşımalı eğitime şiddetli yağış nedeniyle bir gün ara verildi.
Canik ilçesi Belediyeevleri Kavşağı’nda yollar, su ile kaplandı. Bölgede sürücüler, araçları ile ilerlemekte güçlük çekti. Sağanak nedeniyle dereler taştı; bazı ev ve iş yerlerini su bastı. Ekipler, su baskınlarına karşı çalışma başlattı. Yağış nedeniyle tramvay seferleri de iptal edildi.
Atatürk Bulvarı‘nın, Kenan Yara Köprüsü ile Gençlik Parkı bölümünde kara yolu su birikintileri nedeniyle ulaşıma kapandı. Su birikintisinin tahliye edilmesiyle yol yeniden ulaşıma açıldı.

Metrekareye 53 kg. yağış düştü
Samsun Valisi Zülkif Dağlı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, su baskınları yaşanan Gülsan Sanayi Sitesi’nde incelemelerde bulundu.
Dağlı, gazetecilere, kentte yağışların geceden beri devam ettiğini, metrekareye 53 kilogram yağış düştüğünü belirterek, yağışlardan merkez ilçeler Atakum, İlkadım, Canik ve Tekkeköy’ün etkilendiğini söyledi.
“Yer yer su baskınları meydana geldi. Bununla ilgili Büyükşehir, ilçe belediyelerimizin ekipleri, AFAD’ımızın ekipleri mücadelelerine, çalışmalarına devam ediyor. AFAD olarak 21 ihbar aldık, bunlara müdahale ediliyor. Bu manada can kaybımızın olmaması bizim için çok büyük şans. Tekrar Samsun’umuza geçmiş olsun diyorum ancak kamuoyundan özellikle şuna dikkat etmelerini istirham ediyoruz. Yer yer yağışlar devam ediyor ve bu yağışlar şu an itibarıyla Bafra, Yakakent, Vezirköprü ve Alaçam ilçelerimizde de devam etmek. Buralara da dikkat etmemiz gerekiyor. Gelişmeleri takip ediyoruz. Ekiplerimiz canla başla çalışmalarına devam ediyor. Halkımıza, esnafımıza, buradaki hemşehrilerimize geçmiş olsun diyoruz.”
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ise geceden sabah erken saatlerine kadar yoğun yağış gerçekleştiğini anlattı: Haziran ayının toplam yağışı 42 kilogramdı. Bunun tamamından fazla yağmur yağdı. Ayın 5’inde de ciddi yağış almıştık. Ondan daha fazla yağmur yağdı.”
İklim değişikliği ve yanlış kentleşme en büyük etken
İnsan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim krizi, yağış rejimleri üzerinde önemli bir etkiye sahip. Bazı bölgelerde kuraklık artarken, bazı bölgelere düşen yağış miktarında artış gözlemleniyor.
‣ İklim krizi sel riskini nasıl artırıyor?
Daha uzun periyotlarda düşmesi beklenen yağışın uzun bir kuraklık döneminin ardından kısa sürelerde düşmesi ise sel ve taşkın riskini ortaya çıkarıyor.
Bu etkenler ise kentlerde su geçirgenliği olmayan beton ve asfalt yüzeylerin artması, afete dirençli olmayan kent politikaları izlenmesi ve kentlerdeki altyapının yetersiz kalması gibi durumlarda sel ve taşkınlara neden olarak insan ve çevre sağlığını tehdit ediyor.
Kentlerdeki sel riskinin azaltılması için devlet ve belediyelerin alabileceği önlemler arasında iklim krizinin etkilerine uyum çalışmalarının hızlandırılması başta geliyor.
Şehirlerde beton ve asfalt gibi yüzeyler yerine su geçirgenliği bulunan alternatiflerin tercih edilmesi, kentlerde yeşil alanların artırılması, yeşil altyapı teknolojilerinin kullanılması ve yağmur suyunun depolanması gibi tedbirler sel riskinin azaltılmasında yardımcı olurken, kuraklıkla mücadelede de fayda sağlıyor.