Saman karaborsaya düştü

... "Türkiye'de saman kara borsası yaşandığını iddia ederek, "Kaba yem olarak tabir edilen samanın balyası geçen yıl 4.50 liraydı, bugün ise 13 lira civarında. Bu fiyata rağmen hayvan sahipleri saman bulamıyor" dedi.

Muğla Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yusuf Kayacık, Türkiye’de saman kara borsası yaşandığını iddia ederek, “Kaba yem olarak tabir edilen samanın balyası geçen yıl 4.50 liraydı, bugün ise 13 lira civarında. Bu fiyata rağmen hayvan sahipleri saman bulamıyor” dedi.

Kayacık, Muğla Veteriner Hekimler Odası’nda geçtiğimiz hafta düzenlediği basın toplantısında, hayvan üreticilerinin pahalı fiyatına rağmen saman bulamadığını, yetkililerin bu konuya acil çözüm bulması gerektiğini belirtti.Çiftçilerin ve besicilerin bu konuda mağdur olduklarını ifade eden Kayacık,”Sabah işyerime yaklaşık 60 hayvanı olan bir yetiştirici geldi. Hayvanlarına bu yıl yedireceği kaba yemi alamadığı için neredeyse ağlayacak. Kaba yem, geçen yıla göre fiyatının artmasının yanı sıra bulunamıyor da. Yakında saman ithal edebiliriz” diye konuştu.

Kayacık, bu durumun hayvan yetiştiricilerini zor durumda bırakacağını anlatarak, “Kaba yem olarak tabir edilen samanın balyası geçen yıl 4.50 liraydı, bugün ise 13 lira civarında, bu fiyata rağmen hayvan sahipleri saman bulamıyor. Anadolu gibi bir coğrafyada eğer kaba yem yetiştirilemiyorsa ülkemize çok yazık” diye konuştu.

Balya fiyatının Datça Yarımadası gibi tahıl ekiminin çok kısıtlı olduğu bölgelerde 20 lira civarına kadar yükseldiği iddia ediliyor.

Türkiye’de özellikle son on yılda uygulanan hayvancılık politikaları nedeniyle üreticilerin yem ihtiyacında giderek artan sorunlar baş gösteriyor. Sürdürülebilir ve ıslah edici mera yöntemlerinin uygulanması yerine konvansiyonel yöntemlerle, yani yüksek girdiyle (enerji, kimyasal gübre ve tarım zehirleri, GDO vb.) üretilen hayvan yemlerine dayalı politikaların, hayvancılıkta yaşanan sıkıntıların başlıca nedeni olduğu iddia ediliyor. Türkiye’de hayvancılık sektörünün yıllık yem ihtiyacı ortalama 25 milyon ton olarak hesaplanıyor.

(Yeşil Gazete, Mugladanhaber.com)

Durukan Dudu
Durukan Dudu

Ekoloji editörü, haberci.

Olduğundan yaşlı gösterir (Sakalı var, ondan). Blues’a aşık. İsveç’te Kırsal Kalkınma yüksek lisansının ardından TEMA ve Buğday gibi STK’larda çalıştı, bu süreç içinde Ormanevi Kolektifi’yle kırsala göçtü, bi’ ekoköy kurmaya çabalıyorlar. Çiftçilik, marangozluk ve ekolojik restorasyon denemelerinden kalan boş zamanlarında koordinatörlük, eğitmenlik, proje yönetimi falan yapıyor. Yaşlanıp emekli olunca bir şehre yerleşmeyi düşünüyor. Mektep, 136.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR