Kategoriler: DoğaManşetTürkiye

Salda Gölü için ‘UNESCO’ çalışmaları başlatıldı

Yazar:
Haber Merkezi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Burdur’un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü’nün, UNESCO Doğal Miras Alanı Listesi‘ne alınması için çalışma başlattı.
Müdürlükten yapılan açıklamada, Salda Gölü’nün ekolojik ve biyolojik olarak benzersiz olduğu belirtildi.
Gölün ‘Dünya Doğal Mirası’ sayılması için 2 Mart’ta  Salda Gölü Koruma Derneği Başkanı Gazi Osman Şakar tarafından da UNESCO’ya bir başvuru yapılmıştı.
Salda’nın korunması gerektiğine vurgu yapılan başvuru dilekçesinde ekolojik ve bilimsel açılardan bölgenin önemini altı çizilmiş, NASA ve bilim insanlarının Salda’ya ilişkin yaptığı çalışmalara dikkat çekilerek Mars’a benzerliği olduğu yönündeki veriler hatırlatılmış, Dünya’daki canlı yaşamının başlangıcı olan tek hücreli canlıların bölgede oluşumunun halen devam ettiği belirtilmişti.
Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün UNESCO çalışmaları bu başvurunun ardından yapıldı.

‘Doğal miras’ vurgusu yapıldı

Gölün jeolojik ve kimyasal özelliklerinin yanı sıra Uluslararası Doğayı Koruma Birliğince koruma altına alınan kritik türlere ev sahipliği yaptığına işaret edilen açıklamada, Bölgede yapılan çalışmalar Dünya’da Mars gezegeninin yüzey özelliklerini (magnezyum yüklü beyaz kayalar) taşıyan iki bölgeden birinin Salda Gölü olduğunu göstermektedir” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, gölün, en önemli ve değerli doğal habitatları barındırması sebebiyle Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme‘nin 2. Maddesi’nde belirlenmiş “doğal miras” niteliklerine uygun olduğu aktarıldı.

Genel Müdürlük bu kapsamda Salda Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin UNESCO Doğal Miras Alanları Listesi’ne dahil edilmesi için gerekli çalışmaları başlattı:

“İlk olarak aday listesine dahil edilebilmesi için ön şartları yerine getirmek üzere biyolojik çeşitlilik araştırma, sosyo-ekonomik yapının ve taşıma kapasitesinin belirlenmesi ile yönetim planı çalışmaları başlatıldı. Ayrıca ön hazırlık sürecinde 27. Dönem UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Doğa Bilimleri İhtisas Komitesi, Jeolojik Miras ve Jeopark İzleme Grubu Toplantısı’nda Salda Gölü’nün Dünya Mirası Listesi’ne alınması talebi değerlendirilmiştir.”

İnşaat da dava da devam ediyor

Birinci dereceden Doğal SİT alanı olan Salda Gölü Bölgesi Mart 2019’da Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmişti. Bölgeye “Millet Bahçesi” yapımı için yapılan ihaleyi 21 milyon 770 bin TL’lik teklif veren Güngör Tarım İnşaat San. ve Tic. A.Ş aldı.

2020’nin eylül ayında Salda’yı imara açacak 1/25000 ölçekli plan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı. Plan gereği, Salda Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin sınırları içinde yapılacak otel ve pansiyonlar, Doğanbaba ve Kayadibi’nin bulunduğu bölgede yapılacak. Salda Gölü Koruma Derneği ise yıl sonunda yaptığı açıklamada projede belirtilenlerin de dışına çıkıldığını, Beyaz Adalar’a ahşap binalar yapıldığını bildirdi.

Geçtiğimiz kasım ayında Ankara 16’ncı İdare Mahkemesi, göl kenarına yapılması planlanan Millet Bahçesi ile ilgili gerçekleştirilen ihalenin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle açılan davayı reddetmişti. Beş Yeşilova sakini adına davayı açan avukatlar Münip Ermiş, Tuncay Koç ve Mustafa Şahin, kararı Danıştay’da temyiz etti. Tuncay Koç, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada, ihalenin iptali davasını açtıklarını ve konunun Danıştay’ın gündeminde olduğunu, ayrıca imar planlarına ilişkin olarak da Isparta İdare Mahkemesi’nde açılan davanın sürdüğünü belirtti.

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024