Kültür-SanatManşet

Şair Sina Akyol vefat etti

0

Şair ve gazeteci Sina Akyol 72 yaşında vefat etti. Sina Akyol’un vefat haberini duyuran şair Gökhan Arslan “Ölüm bir kez yola çıktı mı önüne kim gelirse alıp götürüyor. Şiirimizin en az sözcükle en çok şey anlatan şairi Sina Akyol’u da kaybettik. Hepimizin başı sağ olsun” dedi.

Sina Akyol kimdir?

Hasan Sina Akyol, şair Sevim Hanım ile Mehmet Orhan Akyol’un oğlu olarak Ankara’da dünyaya geldi. Öğrenimini Ankara’da tamamladı. 1972’de Gazetecilik ve Halka İlişkiler Meslek Yüksek Okulu’ndan mezun oldu. 1979’da Ankara’da TRT’de program yapımcısı olarak çalışmaya başladı. 1981’de TRT’den ayrılarak İstanbul’a yerleşti. İstanbul ve İzmir’de reklâm şirketlerinde metin yazarlığı yaptı.

Akyol, 1988’de TRT İzmir Radyosu’nda prodüktör olarak çalışmaya başladı. Şiirleri Dost, Forum, Güney, Meltem, Varlık, Yansıma, Yazko Edebiyat gibi dergilerde yayınlandı.

Eserleri; 1995 Halil Kocagöz Şiir Ödülü, 1996 Yunus Nadi Şiir Ödülü, 1997 Cemal Süreya Şiir Ödülü ve 1997 Altın Portakal Şiir Ödülü gibi çeşitli ödüllere değer görüldü. Sina Akyol, Arkadaş Z. Özger Şiir Ödülü seçici kurulunda jürilik, Cumalı-Seferis Gökyüzü Kültür ve Sanat Derneği’nde kurucu başkanlık yaptı.

Sina Akyol’un ‘Ölmek‘ başlıklı ilk şiiri 1967’de Çağrı dergisinde yayımlandı. İlk kitabı Su Tadında adıyla 1972’de yayımlandı. Dördüncü şiir kitabı Ayda Tümör İzler‘nden itibaren kısa şiire yönelen şair, bu dönüşümünü şu şekilde anlatır:

“Benim ilk üç kitabım uzun, çok uzun şiirlerden oluşur… Biraz da o dönemin modasıydı diyeceğim. 70’li yıllarda çok uzun şiirler yazılırdı. Sonrasında dördüncü kitabımda birdenbire şiirlerimin değişmekte olduğunu fark ettim. Ben şiirin çok fazla söz kaldırabilecek bir edebiyat türü olduğuna katiyen inanmıyorum. Arınmış, duru bir şiirden, imgesi yeterince var olan bir şiirden yanayım…” (Kankaytsın 2016).

Deneme yazarlığı da yapmış olan Sina Akyol, 1988’den beri yazdığı düz yazılarını Düz Yazdım, Kâh Sevinçli, Kâh Hüznü Hazin Altmış Üç Mürekkep adlı kitabında toplamıştır. Akyol, “Esas itibarıyla kendim için yazarım. İhtiyaç duyduğum için yazmaktır bu. Dolayısıyla dertleşir, konuşur, işaret ederim. Bir çırpıda yazmam, yazamam. Kalkıp dolanırım. Beni güldürecek bir şeyler yazmayı becermişsem onun tadını çıkarırım. Okur o anda gelir aklıma, onu da güldüreceğimi düşünüp sevinirim… Yazıyı, diyebilirim ki içinde yaşayarak yazıyorum” cümleleriyle düzyazı yazma sürecini anlatmıştır.

52 yıllık edebiyat geçmişi ve 19 eseri ile çağdaş edebiyata önemli ölçüde tanıklık eden ve katkıda bulunan Sina Akyol, yalın bir dil ile yazılmış yoğun anlamlar içeren şiirleri ile edebiyat dünyasında kendine bir yer edinmiştir.

You may also like

Comments

Comments are closed.