ManşetTürkiyeUlaşım

Sahibinden satılık havalimanı: Garanti edilen yolcunun yüzde 1’ine bile ulaşamadı

0

Kütahya, Afyon ve Uşak illerine hizmet vermek üzere 2012 yılında hizmete açılan Zafer Havalimanı’nda işletmeci verilen garantilerin tutmaması üzerine pes etti. Yap işlet devret modeliyle inşa edilen ve garanti edilen yolcu sayısının yüzde 1’ine bile ulaşamayarak adından söz ettiren havalimanının müteahhidi ve işletmecisi IC İçtaş, satış için teklifleri beklediklerini açıkladı.

Bloomberg‘in aktardığına göre,  IC İçtaş yetkilisi Abdullah Keleş, “Yatırım maliyetimizi ödeyen ve borcu üstlenen kim olursa ona havalimanını devretmeye hazırız” dedi.

Şu ana kadar havalimanından bir kuruş kazanmadıklarını öne süren Keleş, devlet garantilerine rağmen her yıl havalimanına sermaye aktarmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Erdoğan açtı, 45,9 milyon Euro’luk garanti ödemesi yapıldı

Havalimanını, başbakan olduğu dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açmış, açılışa Emine Erdoğan ve Binali Yıldırım’ın da aralarında olduğu kalabalık bir heyet katılmıştı.

50 milyon euroluk yatırım maliyeti olan şirkete devlet, 2012-2020 döneminde toplamda 45,9 milyon euroluk garanti ödemesi yapmıştı.

İstanbul’un yaklaşık 374 kilometre güneyinde yer alan Zafer Havalimanı’ndaki trafik pandemi sırasında neredeyse tamamen durdu.  Salgından önceki yıl IC İçtaş’ın devlet garantili ödemelere hak kazandığı 1,3 milyon yolcu hedef seviyesinin %6’sından biraz fazlasını kaydetti. Rakam bu yıl zar zor 7.000’in üzerine çıktı.

İC İçtaş, 2044 yılına kadar havalimanını işletme hakkına sahip.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.