Fotoğraf: Ankara Tabip Odası
Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenimahalle Semt Polikliniği’nde Nöroloji Uzmanı Dr. Ebru Ergin’in hastası tarafından darp edilmesi üzerine Ankara sağlık emek meslek örgütleri tarafından şiddete karşı basın açıklaması düzenlendi.
Zekai Tahir Burak Hastanesi önünde çok sayıda hekimin ve sağlık çalışanının şiddete karşı bir araya geldiği eylemde “çalışırken ölmek istemiyoruz”, “sağlıkta şiddet sona ersin” sloganları atıldı. Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi ana binada ve Zekai Tahir Burak hastanesinde sağlık çalışanları iş bıraktı.
Ankara Tabip Odası (ATO) Yönetim Kurulu üyesi Dr. Ayşe Uğurlu neredeyse her gün sağlıkta şiddet olayı yaşandığını belirterek “Bir hafta önce bu hastanede Solmaz hemşire, iki gün önce Dr. Ebru Ergin, dün Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Polikliği’nde bir asistan arkadaşımız şiddete uğradı. Maalesef sağlıkta etkin şiddet yasaları istiyoruz ancak yetmediğini de biliyoruz. Ülkemizin içinde bulunduğu siyasi, ekonomik ve kültürel iklim ile sağlıkta dönüşüm programı da artan şiddet vakalarında çok büyük bir etken” diye konuştu.
SES Ankara Şube Eşbaşkanı Nazan Karacabey de yaptığı konuşmada Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi’nin ard arda yaşanan şiddet olaylarıyla adeta şiddetin merkezi haline geldiğini söyledi. Etlik Şehir Hastanesi’nin açılmasıyla birlikte bir çok hastanenin kapanacağını belirten Karacabey “Peki Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi bizler için ne kadar güvenli olacak” diye sordu.
Yaşatmak için yola çıkanların yaşamak için mücadele etmek zorunda kaldığına dikkat çeken Karacabey “Çöken, kışkırttığınız sağlık sisteminin altında biz sağlık çalışanları kalmayacağız çünkü bizler her şeye rağmen yeni bir sağlık sistemi mümkün diye yola çıktık” sözlerini kaydetti.
Basın açıklamasını okuyan Türk Nöroloji Derneği Başkanı Dr. Mehmet Akif Topçuoğlu sağlıkta şiddetin ancak hekimlerin ve sağlık çalışanlarının yaşamına kast ettiği takdirde Sağlık Bakanı’nın gündemine girmesini eleştirdi. Dr. Topçuoğlu “Beklentimiz sağlıkta şiddeti engelleyecek etkin bir yasa ve tedbir iken, sosyal medyadan ‘geçmiş olsun’ paylaşımlarından öteye gitmiyor. Bakanlık ve kamu idarecileri sağlıkta şiddete seyirci kalmaya devam ediyor” dedi.
Hekimlerin yetkililere yönelttiği sorular şöyle:
Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi‘nde 23 Şubat’ta nörolog Dr. Ebru Ergin, rapor olmadan istediği ilacı yazamayacağını söylediği hasta tarafından sert şekilde darp edilmiş ve çalıştığı hastanede tedavi altına alınmıştı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter üzerinden olayı insanlık dışı şiddet olarak nitelendirmiş, “Sağlık hizmeti verenleri koruyacak yasal düzenlemeler yakın. Şiddet suçlularını gözümüz uzun süreler görmeyecek. Yerleri hapistir” demişti.
Türk Tabipler Birliği de Mart sonuna kadar yapılacak eylem planını açıklamış, Tıp Bayramı haftası olan 14-15 Mart’ta bütün hekimlerle g(ö)reve gidileceğini bildirmişti.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…