KadınManşet

“Sadece feminist olmayan Kadın Şiiri Festivali FeminİSTANBUL” 1-3 Kasım’daydı

0

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü‘ne (UNESCO) bağlı Dünya Şiir Festivali‘nin (World Festival of Poetry) gözetiminde yapılan Uluslararası Kadın Şiiri Festivali “FeminİSTANBUL” 1 – 3 Kasım tarihlerinde İstanbul’da düzenlendi.

İlk defa 2016 yılında düzenlenen organizasyonun manifestosu “Anadiline karşı kadın dili” olarak oluşturulmuş; teması edebiyat ve şiirde kadın dilini incelemek üzerine kurulmuştu. 2017 yılında “Tuzun Sınırları”yla mülteci sorununa değinilmiş ve mülteci şiirleri okunarak bu konuya dikkat çekilmişti.

Son olarak üçüncüsü Kartal’daki Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi‘nde düzenlenen festivalin bu yılki teması ise “Birlikte Çeşitlilik” oldu.

Zeynep Altıok Akatlı ödülünü Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’den aldı

Hindistan, Peru, Suriye, Tunus, İtalya, İspanya, Romanya, Bulgaristan, İngiltere, Sırbistan, Bosna Hersek, Arnavutluk, Almanya, Macaristan ve özellikle Türkiye’den gelen katılımcıların önemli bir bölümünün erkek olması dikkat çekerken festivalin ana başlığı “FeminİSTANBUL” olan etkinliğin tanıtım ve haberleri sadece feminist bir festival olmadığı şeklinde yapıldı.

Ayrıca, önceki yıllardan farklı olarak 55 şairin eserlerinin bulunduğu şiir antolojisi hazırlandı.

Organizasyonunun Kıtalararası Direktörü ve Kapital Yazarlar Vakfı’nın (Writers Capital Foundation) Genel Sekreteri Hilal Karahan yaptığı konuşmada, “Bir kadın olarak kadınlara el uzatmamız ve kadın dili üzerine duyarlılık geliştirmemiz gerekiyor. Bu festivalin dünyada pek çok örneği var. Türkiye’de ise ilk kez gerçekleşiyor.” dedi.

1 Kasım’daki ödül töreniyle başlayan festivalde Füsun Akatlı ve Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok Akatlı’ya onur ödülü verildi.

Festivalin yabancı şair konukları arasında Asma Mohammad Alhaj, Dimana Ivanova, Dorit Weisman, Hajer Smadah, Malak Sahioni Soufi, Nancy Paul, Valentin Busuioc, Valentin Jacob; yerli konukları arasında ise Ali Günvar, Ali Rıza Gelirli, Ayten Mutlu, Bedros Dağlayan, Cem Yavuz, Dilek Değerli, Dilruba Nuray Erenler, Emel Koşar, Ertuğrul Özüaydın, Halil İbrahim Özcan, Hilal Karahan, Hilmi Haşal, Hüseyin Peker, Levent Karataş, Mine Ömer, Muhsine Arda, Muzaffer Özdemir, Nevin Koçoğlu, Niyazi Yaşar, Nursel Aras, Okan Yılmaz, Oktay Taftalı, Sema Güler, Süreyya Akçay, Tarık Günersel, Volkan Hacıoğlu, W.B. Bayrıl ve Zeynep Ezmen yer aldı.

 

(Yeşil Gazete)

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.