ManşetYerel

Sabuncubeli Tüneli’nden çıkan molozlar çevre kirliliğine davetiye

0

İzmir Manisa yolunun 21. Kilometresinde 2011 yılından beri devam eden Sabuncubeli Tüneli inşaatından kontrolsüzce atılan molozlar çevre tehlikesi yaratıyor. Molozlar civarda bulunan iki köye ve yakında bulunan sit alanı orman arazisine gittikçe yaklaşıyor.

Tünelin yapıldığı bölgenin uydu görüntüsünde, sol altta molozların döküldüğü bölge, sağ üstte Beşyol köyü görülüyor.

Tünelin yapıldığı bölgenin uydu görüntüsünde, sol altta molozların döküldüğü bölge, sağ üstte Beşyol köyü görülüyor.

Molozların yakınına döküldüğü Çamköy ve Beşyol köylerinde yaşayanlar, molozların hem kendi yaşam alanlarına hem de Beşyol köyüyakınında bulunan ormana yayılmaya başladığını söylüyor. Yeşil Gazete’ye konuyla ilgili ulaşan Beşyol köyü sakini Evren Aydın, önceleri yolun kenarına atılan molozların gittikçe köye yaklaşmaya başladığını, özellikle son dönemde atıkların ormana epey yaklaştığını gözlemlediklerini aktardı. Köylülerin bir başka korkusu da molozların radyasyon içerdiğine dair iddia.

İçöz: Tehlikeyi oluşturan faktör bölgede zemin etütü yapılmaması

Bu iddialarla ilgili henüz radyasyon araştırması yapılmadı fakat EGEÇEP yürütme kurulu üyesi jeoloji mühendisi Erhan İçöz’ün aktardığına göre asıl tehlike hem tünelin zemin etüdü çalışması yapılmadan başlaması hem de çıkan molozların herhangi bir denetim olmadan civar köylerin verimli arazi ve ormanlara atılıyor olması.

“Bakanlığın önergesinde kümes bile yapsanız mutlaka zemin etütü gerekir; ama Sabuncubeli Tüneli gibi insan yaşamını birebir ilgilendiren bir yere zemin etütü yapılmadan başlandı.” diyen İçöz, İzmir yolunda yapılan Konak Tüneli’ni hatırlattı ve “orası da zemin etütü olmadan yapılmıştı, sonra heyelanla karşılaşınca zemin etütü yapıldı. “ dedi. Zemin yapısından dolayı inşaatta sorunlarla karşılaşıldığına dair duyumlar aldıklarını söyleyen İçöz, “fay hattına yakın bir bölge, toprağın yumuşak mı sert mi, kireçli mi değil mi titizlikle incelenmesi gerekir” dedi.

IMG-20140214-WA0000

Öztan: Kirli Malzeme toprağın niteliğini bozuyor

Molozların orman bölgesine atılması konusundaki görüşünü aldığımız Orman Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ahmet Kenan Öztan ise çıkan kirli malzemenin toprağın niteliğini bozduğunu belirtti. “Köyün hemen arkası su kaynağı, dere molozların olduğu bölgeden geçiyor, yağan yağışla atık dere ortamına salınıyor. Hele içeriğinde ağır metaller varsa suya karıştığı ortamda insan sağlığını etkiler. Uzun vadedeki planlaması yapılmamış bir proje, burada zemin etütü yapılıyor olsaydı malzemenin nereye ayrılacağı bilinirdi” dedi.

Öztan, Valilik’e, Çevre İl Müdürlüğü’ne ve Karayolları Müdürlüğü’ne konuyla ilgili yazı yazdıklarını fakat kimsenin sorumluluğu üzerine almadığını, konunun muhattabı olmamasına rağmen bölgeyi Orman Bölge Müdürlüğü’me verdiklerini belirtti.

Mecliste soru önergesi bekliyor

Sabuncubeli Tüneli’nden çıkan molozların ahvali meclis gündemine de taşındı. CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Oğuz OYAN, 23 Ocak 2013 tarihinde meclise konuyla ilgili verdiği soru önergesinde, olgunlaşmamaış kömür özelliği taşıyan ve radyasyonlu olduğu iddiası bulunan molozlarla ilgili “yasa dışı bir biçimde, doğal koruma alanı (sit alanı) içersinde yer alan bir orman bölgesine döküldüğü doğru mudur? Doğruysa, doğa ve insan sağlığı üzerindeki bu tehdide karşı hangi önlemleri almayı planlıyorsunuz?” diye sordu.

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.