Kültür-Sanatİklim KriziManşet

Sabancı Vakfı 5. Kısa Film Yarışması’nın bu yılki kanaat önderi Tamara Kotevska

0

Bu sene iklim krizini konu alan Sabancı Vakfı 5. Kısa Film Yarışması‘nın bu yılki kanaat önderi Makedon yönetmen Tamara Kotevska oldu.

Kotevska’nın iklim değişikliğinin önemini anlattığı video mesajı şu şekilde:

İnsanın açgözlülüğü doğayı dönüştürüyor. İnsanlar şunu anlamalı ki, iklim değişikliği bizim davranışlarımızın doğrudan bir sonucu ve davranışlarımızın bedelini geleceğimizle ödemeye devam edeceğiz. Unutmayın, bir kişi kuralı bozduğunda bunun bedelini herkes öder.

‘Genç yönetmenlere ilham verecek’

Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması ile toplumsal sorunlara dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak için sanatın gücünü kullandıklarını belirten Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, Kotevska’nın seçilmesiyle ilgili olarak şunları söyledi:

Kotevska kısa filmlerini çekmeye hazırlanan genç yönetmenlere ilham verecek. Kotevska, doğanın gücünü, insan ve doğa arasındaki dengeyi odağına alan özgün çalışmalarıyla tanınıyor. Bu yıl onun ilhamıyla tüm genç yönetmenlere ‘İklim Değişikliğini Kim Çekiyor?’ sorusunu yöneltiyoruz.

Kısa Film Yarışması Sanat Yönetmeni Zeynep Atakan ise Kotevska’nın “motivasyon verici ve çağdaş bir kanaat önderi” olduğunu belirtti.

Ödüllü yönetmen

Tamara Kotevska, Trice Films ve Skopje the Faculty of Dramatic Arts destekli mezuniyet belgeseli Studants (49’) ile Tirana Uluslararası Belgesel Film Festivali’nde En İyi Balkan Filmi Ödülü’nü kazandı. Hem yazarı hem de ortak yönetmeni olduğu, ilk ekoloji konulu belgeseli UNDP destekli Lake of Apples (27’), Belçika’nın Namur şehrinde düzenlenen Festival International Nature’da, Prix de l’environnement (2017) ödülünü ve Çek Cumhuriyeti’nin Brno şehrinde düzenlenen T Film Festivali’nde Perseus ödülünü aldı. Bir senede çekilen bu belgesel, dünyanın en eski tatlı su göllerinden biri olan ve çoğu bu ekosisteme özgü 2.000’den fazla bitki ve hayvan türü için bir yaşam alanı sağlayan Balkanlarda yer alan Prespa Gölü’nün değişen servetlerini konu alıyor.

Kuzey Makedonya’da üç sene yaşayan Kotevska, bu dönemde yaban arıcısı olan Hatice Muratova’nın hayatına odaklanan Bal Ülkesi (Honeyland) belgesel-filmini yönetmen Ljubo Stefanov’la birlikte çekti. Bir kadının yaşamını merkezine alan belgesel-film, Kuzey Makedonya’daki ekolojik dokuyu da gözler önüne seriyor. Dünya prömiyerini yaptığı Sundance Film Festivali’nden ödülle dönen belgesel hem En İyi Belgesel hem de En İyi Uluslararası Film kategorisinde ABD’nin Akademi Ödülleri’nde (Academy Awards) Oscar adaylığı kazanan ilk film oldu.

Son başvuru tarihi 20 Kasım

Sabancı Vakfı 5. Kısa Film Yarışması için başvurular 20 Kasım 2020’ye kadar devam edecek. Yarışmaya başvuracak eserlerin en fazla 5 dakika uzunluğunda olması ve iklim değişikliği konusunu ele alması gerekiyor. Eserler, öncelikle ön jüri tarafından değerlendirilecek ve finale kalan en az 10 en fazla 15 eser arasından jüri son değerlendirmeyi yapacak.

İklim değişikliğinin nedenlerini, hayatımızdaki etkilerini ve bu konuda yapılması gerekenleri en iyi şekilde sunan, kriterlere uyan, akılda kalıcı ve yaratıcı bulunan eserlerin birincisine 20 bin TL, ikincisine 15 bin TL, üçüncüsüne 10 bin TL ödül verilecek. Yarışmaya www.kisafilmuzunetki.org adresinden başvurulabiliyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.