Dünya

Rusya’da savaşa direniş büyüyor: Binlerce kişi gözaltında

İnsan hakları kuruluşları ve Rusya hükümet yetkililerine göre geçen hafta sonu ülke çapında düzenlenen savaş karşıtı protestolarda 4 bin 300’den fazla kişi gözaltına alındı.

Rus devletine bağlı haber ajansı RIA, yalnızca Moskova’da 1.700 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. OVD-Info isimli sivil toplum örgütü de ülkenin 53 kentinde, 10 binden fazla kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Rusya’da son yıllarda yapılan yeni yasal düzenlemelerle protesto düzenlemek ve katılmak giderek zorlaştı. Ancak 11 gün önce başlayan Ukrayna işgalinden bu yana Rusya halkı sokaklara çıkmaktan kaçınmadı, çok sayıda savaş karşıtı protesto gösteri gerçekleştirildi.

Gürcistan’ın başkenti Tiflis‘ten Reuters‘a konuşan OVD-Info sözcüsü Maria Kuznetsove, “Rusya’da durum gittikçe zorlaşıyor. Ülkede askeri sansürleme yaşanıyor. Ancak bu günlerde oldukça büyük protestolar görüyoruz” dedi.

Navalni’den çağrı

Dolandırıcılık suçlamasıyla cezaevinde bulunan hükümet muhalifi Aleksey Navalni de Ukrayna işgali karşıtı protestoların düzenlenmesi için geçen hafta çağrıda bulunmuş; “Rusya korkaklarla dolu bir ülke olmamalı” demişti. 

Uluslararası Af Örgütü ise “Rusya’da yasalar ‘ruhsat’ veya ‘yasak’ ifadelerini doğrudan kullanmasa da protesto düzenleyecek kişilerin eylemler için izin almasını gerekiyor” bilgisini verdi. 

Gösterilerde gözaltına alınanları takip eden OVD-İnfo, sayıların yanı sıra isim ve konum bilgisi de paylaşmaya çalışıyor, “Biz sadece kesin bilgi paylaşıyoruz ama karakollarda daha çok kişi olma ihtimali yüksek” açıklaması yaptı.

 

BBC’nin aktardığına göre, hafta sonu savaş karşıtı protestolar sadece Rusya’da değil, dünyanın birçok ülkesinde gerçekleştirildi. Rusya’nın yakın müttefiki Kazakistan‘da düzenlenen protestoya yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Brüksel ve Londra‘da da insanlar sokaklara çıktı. Ukrayna’da Nova-Kahovka’da düzenlenen bir eylemde ise Rus birlikleri göstericileri dağıtmak için ateş açtı.

Herson bölgesinde de sokaklara çıkan protestocular da silah seslerinin arasından Rusya’ya “Eve gidin” çağrısında bulundu. Olayda beş kişi yaralandı.

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi