DünyaManşet

Rusya’da protestolarda bin 300’den fazla gözaltı: 20 yıldır iktidarda, neden hizmet ediyorsunuz?

0
Fotoğraf: Reuters

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ilan ettiği kısmi seferberlik ülkede geniş çapta savaş karşıtı protestolara neden oldu.

Rusya’da gözaltı ve tutuklamaları izleyen OVD-Info grubu dün ülkede gerçekleştirilen ve seferberlik ilanını protesto eden bin 300’den fazla insanın gözaltına alındığını duyurdu.

Putin Rusya’da ‘kısmi seferberlik’ ilan etti, Donbas’ta işgal altında referandum yapılacak 

Fotoğraf: Reuters

OVD-Info grubunun 38 Rus kentinden derlediği bilgilere göre, akşam geç saatlere kadar başta Moskova’dan en az 502 ve St Petersburg’dan 524 kişi olmak üzere; bin 311’den fazla kişinin alıkonulduğunu söyledi.

Rusya’nın yasalarına göre izin alınmadan gerçekleştirilen mitingler yasa dışı kabul ediliyor.

Guardian’ın aktardığına göre; Rus İçişleri Bakanlığı yetkilisi Irina Volk, yetkililerin küçük boyuttaki protesto girişimlerini engellediğini aktardı.

Fotoğraf: Reuters

Volk, “Birkaç bölgede, son derece az sayıda katılımcıyı bir araya getiren izinsiz eylemler gerçekleştirme girişimleri oldu” dedi ve ekledi:

“Bunların hepsi durduruldu. Yasaları ihlal edenler ise gözaltına alınarak soruşturma için polis merkezlerine götürüldü.”

Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoygu tarafından dün askere çağrılanların sayısının 300 bin kişi olduğu duyuruldu.

Öğrencilerin savaşa çağrılmayacağı ve bu askerlerin “özel operasyon bölgesine” gönderilmeyeceği bildirilmişti.

Rusya sokaklarında ‘Seferberliğe hayır’ sloganları…

Askerliğe çağrının ardından Rusya’da tek yönlü uçuşların fiyatlarının hızla yükseldiği ve tükendiği görüldü.

Seferberlik ilanının ardından Vesna muhalefet hareketi protesto çağrılarını başlatmıştı.

Moskova savcılığı, protesto düzenlemenin veya eyleme katılmanın 15 yıla kadar hapis cezasına yol açabileceği yönünde uyarılarda bulundu.

Fotoğraf: AP Photo

Yetkililer, diğer protestolar öncesinde de benzer uyarılarda bulundu.

Bölgedeki AFP muhabirleri, Moskova’nın merkezinde en az 50 kişinin ana caddede polis tarafından gözaltına alındığını aktardı. St Petersburg’da polisin küçük bir protestocu grubu kuşatarak vatandaşları tek tek gözaltına alıp bir otobüse bindirdiği görüldü.

Protestocular, “Seferberlik yok!” sloganları attı.

’20 yıldır iktidarda olan Putin’e neden hizmet ediyorsunuz?’

Göğsünde barış sembolü olan kıyafetiyle protestolara katılan Vasily Fedorov, “Herkes korkuyor. Ben barıştan yanayım. Ateş etmek zorunda kalmak istemiyorum. Ama şu anda dışarı çıkmak çok tehlikeli; aksi halde çok daha fazla insan olurdu” diyor.

Soyadını vermek istemeyen 60 yaşındaki protestocu Alexei ise “Eyleme katılma niyetiyle dışarı çıktım ama görünüşe göre herkesi gözaltına almışlar. Bu rejim kendi kendini başarısızlığa mahkum etti, gençliğini yok ediyor” şeklinde konuşuyor. Genç bir protestocu ise polise şu sözlerle bağırıyor:

“20 yıldır iktidarda olan Putin’e neden hizmet ediyorsunuz?”

Fotoğraf: Reuters

Öğrenci olan Oksana Sidorenko ise şöyle isyan ediyor:

“Savaşa ve seferberliğe karşı olduğumu söylemeye geldim. Neden benim için geleceğime karar veriyorlar? Kendim için, kardeşim için korkuyorum.”

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.