Kategoriler: DünyaManşet

Rusya’da maden felaketi: En az 52 kişi yaşamını yitirdi

Rusya‘da başkent Moskova‘ya 3 bin kilometre mesafedeki Sibirya‘nın Kemerovo bölgesinde bir kömür madeninde yaşanan patlamada en az 52 işçi hayatını kaybetti.

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Listvyazhnaya kömür madeninde yaklaşık 250 metre derinlikte yangın çıktığı belirtildi.

Altı kurtarma görevlisi de yaşamını yitirdi

En az 285 işçinin bulunduğu madende ilk belirlemelere göre 11 kişinin hayatını kaybettiği, 239 kişinin ise kurtarıldığı açıklanmıştı. Daha sonrasında sayı 52’ye yükseldi. Hayatını kaybedenler arasında altı kurtarma görevlisi bulunuyor.

Bakanlık, madencilerin ve kurtarma görevlilerin cansız bedenlerinin hala madenin içinde olduğunu ifade ederken, yoğun metan gazı nedeniyle madene girişin henüz mümkün olmadığını aktardı.

Üç kişi gözaltına alındı

Bölgesel Soruşturma Komitesi tarafından yapılan açıklamada ise, Listvyazhnaya Madeni’nin müdürü ve yardımcısı da dahil olmak üzere üç kişinin endüstriyel güvenlik kurallarını ihlal ettikleri şüphesiyle gözaltına alındığını açıkladı.

Madenin yer aldığı Kemerovo şehrinde 3 günlük yas ilan edildi.

İlk vukuat değil

Söz konusu facia, madendeki ilk kaza değil. 2004’te aynı madende yaşanan metan patlamasında 13 kişi hayatını kaybetmişti.

2016 yılında yetkililer ülke genelindeki 58 kömür madeninde yapılan incelemelerde bunların yüzde 34’ünün güvenlik sorunları taşıdığını belirledi. Listvyazhnaya madeni ise bu maden ocakları arasında yer almamıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kazaya ilişkin yaptığı açıklamada, mümkün olduğunca fazla sayıda kişiyi kurtarmayı umduklarını söyledi ve kazayı “büyük bir trajedi” olarak tanımladı.

 

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi