ManşetDünya

Rusya ordusu Ukrayna’ya ilerliyor

0

Rusya Devlet Başkanı Putin, dün gece yaptığı konuşmada “Donbass bölgesi tarihi olarak Rusya‘nın bir parçası diyerek Ukrayna‘nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk‘ı resmen tanıdıkları kararını dünyaya duyurdu. Kararın ardından uluslararası ortaklara destek çağrısını yineleyen Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukrayna’nın boyun eğmeyeceğini ve yanıt vermeye hazır olduğunu söyledi.

Kararın açıklamasının ardından Doğu sınırını haftalardır çevrelemiş olan Rus birlikleri ‘Barış Gücü Hareketi’ talimatıyla tanklarla Ukrayna’ya ilerledi.

Avrupa Birliği büyükelçileri, Rusya’ya yönelik olası yaptırımları görüşmek üzere bugün toplanıyor. Tanıma kararı sonrası ABD Başkanı Biden ve Ukrayna lideri Zelenski’yle görüşmüştü.

Fotoğraf: Reuters

İngiltere: İşgal resmen başlamıştır

Putin’in hamlesinin ardından dün gece Macron‘un çağrısıyla acil toplanan BM Güvenlik Konseyi Kurulu, barış ve diplomasi çağrısı yaptı. ABD Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, Rusya’nın “BM öncesi bir döneme gitmek istediğini” söylerken, bu hamlenin sonuçları olduğu uyarısını yaptı. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen yaptığı açıklamada Rusya’nın kararının Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saldırı olduğunu söyledi.

Daha önce Ukrayna’ya askeri malzeme yardımı yapabileceğini belirten İngiltere Başbakanı Boris Johnson son durumu “Rusya, Ukrayna işgaline resmen başlamıştır” şeklinde değerlendirdi. Sağlık Bakanı Sajid Javid ise yaptırımlara başlayacaklarını belirten açıklamalarda bulundu.

Türkiye’den ilk tepki

Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada Rusya’nın Minsk protokolünü ihlal ettiğinin altı çizildi ve “Ukrayna’nın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına bağlılığımızı vurguluyor, tüm ilgili taraflara sağduyu ve uluslararası hukuka riayet çağrısı yapıyoruz” dendi.

Bakanlık açıklamada, Türk vatandaşlarına Ukrayna’nın doğusunu terk etmelerini de tavsiye etti.

Fotoğraf: Reuters

Ukrayna’nın doğusundaki Donbass bölgesinde 2014’ten bu yana Rusya yanlısı ayrılıkçılar Ukrayna birlikleriyle çatışıyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.