ManşetDünya

Rusya nükleer tehdide devam ediyor, Zelenski savaşı bitirmek için NATO’ya girmekten vazgeçebilir

0

Rusya‘nın Ukrayna‘yı işgalini görüşmek üzere planlanan NATO zirvesi yarın Brüksel’de gerçekleşecek. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski toplantıya video konferans yöntemiyle katılarak liderlere hitap edecek.

ABD Başkanı Joe Biden da zirve için bugün Brüksel’e gidiyor. 

Biden, Perşembe günü Avrupa Birliği, NATO ve G7 ülkelerinin liderleriyle görüşmesinin ardından cuma günü  Polonya‘nın başkenti Varşova‘ya geçecek. Biden’a ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de eşlik edecek.

ABD ve müttefiklerinin zirvede, Rus milletvekillerine yönelik yeni yaptırımları açıklaması bekleniyor.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, “Biden Avrupa ziyaretiyle Ukrayna’ya askeri desteğin bir sonraki aşamasını liderlerle görüşme fırsatı bulacak” dedi.  Sullivan, Biden’ın Rusya’ya daha fazla yaptırım uygulama konusunda da görüşeceğini ve mevcut yaptırımların sıkılaştırılacağını açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkan Zelenski, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘i bir kez daha yüze yüze müzakerelere çağırmış, bu görüşmede Donestk ve Luhansk‘ın yanı sıra Kırım‘ın da statüsünün tartışılabileceğini ifade etmişti.

Rusya, Ukrayna’nın NATO üyeliği arayışını  işgal için bir gerekçe olarak kullanıyor. Zelenski, Ukrayna’nın üye olmayacağını kamuoyu önünde kabul etti.

Zelenski’nin kabulü uzlaşma kapısını açarken, Rusya’nın talepleri NATO üyeliğinin ötesine geçerek Ukrayna’nın bir bütün olarak silahsızlanmasına kadar gidiyor. Zelenski’nin son yorumları ise iki tarafın anlaşmadan uzak olabileceğini gösterdi.

Pazartesi günü yaptığı bir röportajda Zelenski, NATO’nun Ukrayna’yı kabul etmeyeceğini bir kez daha kabul etti ancak, ülkesinin “başka güvenlik garantilerine” ihtiyacı olduğunu ve Ukrayna’nın resmi olarak katılmasa bile NATO üyeliğinin avantajlarından yararlanabileceğini söyledi.

Kremlin: Rusya’nın varoluşuna bir tehdit durumunda nükleer silah kullanır

Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, dün CNN‘den Christiane Amanpour ile gerçekleştirdiği televizyon röportajında, Rusya’nın “ülke için varoluşsal bir tehdit olduğunu hissetmesi halinde nükleer silahlarını kullanmayı düşüneceğini” söyledi. 

Amanpour, Peskov‘a birkaç kez Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in nükleer silah kullanmayı planlayıp amaçlamadığını sordu. Peskov başlangıçta Ukrayna’nın işgalini Rusya’yı korumak için bir savunma hamlesi olarak nitelendirerek yanıt verdi:

Putin, dünyanın bizim endişelerimizi dinlemesini ve anlamasını sağlamayı amaçlıyor. Ukrayna, Rusya karşıtı Batılı ülkeler tarafından yaratıldı.” 

Amanpour, Putin’in nükleer silah kullanma potansiyelini tekrar sorduğunda, Peskov, Rusya’nın “iç güvenlik kavramına” atıfta bulunarak “Nükleer silahların kullanılmasının tüm nedenlerini okuyabilirsiniz. Buna göre  ülkemiz için varoluşsal bir tehditse, endişemize uygun olarak kullanılabilir” dedi.

Amanpour, Peskov’un kasten konuyu belirsiz bıraktığını söyleyerek “Sizden tam bir yanıt alıp almadığımı hala bilmiyorum. Başkan Putin’in dünyayı korkutmak ve  diken üstünde tutmak istediğini varsayıyorum” diyerek röportajın bu kısmını sonlandırdı.

Röportaj, Rusya’nın konuyla ilgili nerede durduğuna dair tartışmaları yeniden açtı. CNN, haberi “Peskov nükleer silah kullanımını ekarte etmeyi reddetti” diyerek verirken Reuters, “Kremlin: Rusya, yalnızca varlığı tehdit edildiğinde nükleer silah kullanır” manşetini attı.

Putin’in olası nükleer silah kullanımı, Rusya ile çatışmayı tırmandırmadan Ukrayna’yı nasıl savunacaklarını düşünen ABD ve NATO üyeleri için bir süredir endişe kaynağı.

24 Şubat’ta Ukrayna’nın işgalinden günler sonra Putin, nükleer kuvvetlerini Soğuk Savaş’ın en tehlikeli anlarında yapılan yüksek bir alarm durumu olan “özel savaşa hazır duruma” getirdiğini duyurmuştu.

Biden: Putin köşeye sıkıştı, kimyasal silah kullanabilir

ABD’nin başkenti Washington‘da konuşan Joe Biden, Rusya’nın yeni sahte operasyonlara hazırlandığını söyleyerek, Putin’inaskeri zorluklar ve yaptırımlardan kaynaklanan artan ekonomik baskıya nasıl yanıt vereceği konusunda endişeleri artıran açıkalmalarda bulundu

Peskov’un , CNN’deki açıklamasına atıf yapan Biden, “Aynı zamanda Ukrayna’da biyolojik ve kimyasal silahlar olduğunu söylüyorlar. Bu, her ikisini de kullanmayı düşündüklerine yönelik net bir işaret” dedi.

Rusya bir süredir ABD’yi Ukrayna’da biyolojik silah labaratuvarı kurmakla suçluyor.

ABD ve müttefikleri, Rusya’nın bu tür silahları kendi kullanmadan önce sahte kimyasal silah iddialarını dile getirebileceğini birçok kez söylemişti.

Zelenski’den Papa’ya arabuluculuk teklifi

Ukrayna’nın Vatikan Büyükelçisi Andrii Yurash, Zelenski’nin Papa’yı Ukrayna’ya davet ettiğini açıkladı.

Buna göre  Zelenski,  Katolik Kilisesi lideri ve Vatikan devlet başkanı Papa Francesco ile telefonda görüşerek “Vatikan’ın insan ıstırabına son vermedeki arabuluculuk rolü memnuniyetle karşılanacaktır” dedi.

İtalya Parlamentosu‘na yaptığı konuşmada Zelenski, Rusya’yı barışa zorlayan  yaptırımlar uygulanmasını talep etti ve “Ukrayna, Avrupa’ya girmek isteyen Rus ordusunu durduran kapıdır. Bu savaş yalnızca Ukrayna’ya değil, Avrupa değerlerine, demokrasi ve özgürlüğe karşı açılmış bir savaş.” dedi.

Zelenski ayrıca, Ukrayna mısırına, yağına ve buğdayına bağlı olan birkaç ülke için kıtlığın yaklaştığını söyledi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.