LGBTİ+Manşet

Rusya Meclisi’nden yetişkinler için ‘LGBTİ+ propagandası’ yasağı

0
Rusya‘da 2013 tarihli “çocuklara yönelik LGBTi+ propagandası” yasağı, tüm yaş gruplarını içerecek şekilde genişletildi. Yasa taslağı son düzenlemelerin yapılmasının ardından Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı olan Duma‘da kabul edildi.

Duma Başkanı Vyaçeslav Volodin “Bu karar ABD ve Avrupa ülkelerinden karanlıktan ülkemizin geleceğini ve çocuklarımızı korumamızı sağlayacak” dedi.

‘Teşvik’e büyük para cezaları, yabancılara hapis

Yeni yasaya göre dijital ortamlar, filmler, kitaplar, reklamlar ve kamuya açık alanlar dahil eşcinsel ilişkiyi teşvik ettiği iddia edilen tüm faaliyetler ve eylemlere sert para cezaları geldi. Yasada eşcinsel veya LGBTİ+ ifadesi kullanılmadı,  ancak “geleneksel olmayan cinsel ilişki propagandası” ifadesi yer aldı.

BBC‘nin aktardığına göre, kişiler için bu para cezasının üst limiti 400 bin ruble ( yaklaşık 123 bin Türk Lirası), yasal kurumlar için ise üst limit 5 milyon ruble ( yaklaşık 1 buçuk milyon Türk Lirası) olarak belirlendi. Bu propagandayı yaptığı öne sürülen yabancı ülke vatandaşları ise 15 güne kadar hapis cezasının yanı sıra ülkeden sınır dışı edilmeyle cezalandırılacak.

Yasaya göre pedofili propagandası yapan kişiler 800 bin ruble ( 242 bin Türk lirası), kurumlar da 10 milyon ruble (yaklaşık 3 milyon Türk Lirası) ile cezalandırılacak.

Yasa parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi’nde değerlendirildikten sonra onaylanırsa Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in imzasına sunulacak.

LGBTİ+ örgütleri: Bizi silmek istiyorlar 

Söz konusu “propaganda” yasağı ülkedeki LGBTİ+’ların onur yürüyüşlerini engellemek ve LGBTİ+ hakları savunucularını gözaltına almak için kullanılıyordu. Rusya’da LGBTİ+ topluluğuna yasal destek sağlayan sivil toplum örgütü LGBT Network tasarıyı “absürt” diye nitelemişti.

Kurumdan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Yasa yapıcılar yetişkinlerin ne söyleyeceklerini, ne okuyacaklarını ya da izleyeceklerini seçecek konumda olmadığını öne sürüyor. Aslında olan şey LGBTİ+’ların devlet tarafından tamamen ortadan kaldırılması. Bizi yalnızca kendimiz hakkında konuşmaktan veya bir şekilde partnerlerimize karşı duygularımızı göstermekten men etmeyi değil, aynı zamanda kültürümüzde, kitaplarda, filmlerde, medya ve benzerlerinde bizden bahseden her şeyi tamamen silmek istiyorlar.”Bu ay Rusya’da bir mahkeme, yapılan uyarılara rağmen LGBTİ+ içeriği kaldırmadığı gerekçesiyle “geleneksel olmayan değerler ve LGBT propagandası” suçlamasıyla sosyal medya uygulaması TikTok’a 3 milyon ruble (yaklaşık 925 bin Türk Lirası) para cezası vermişti.

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.