ManşetDünya

Rusya liderliğindeki askerler iki gün içinde Kazakistan’dan çekilmeye başlayacak

0

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Rusya liderliğindeki Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü‘nün (CSTO) askerlerinin iki gün içinde ülkesinden ayrılmaya başlayacağını açıkladı. Tokayev, çekilme işleminin 10 gün içinde tamamlanacağını söyledi.

Telekonferans yöntemiyle bakanlara ve milletvekillerine hitap eden Tokayev, “Barış gücü, temel görevini başarıyla tamamlamıştır” dedi.

Ülkede geçen hafta düzenlenen protesto gösterileri için “Yabancıların eğittiği teröristlerin darbe girişimi” diyen Tokayev; hükümete, madencilik sektöründen daha fazla vergi alınması talimatı verdi.

BBC Türkçe‘de yayımlanan habere göre, Tokayev, bu sektörün son dönemde yüksek kar marjıyla çalıştığını söyledi.

Kazakistan İçişleri Bakanlığı ise protesto gösterileriyle bağlantılı yaklaşık 10 bin kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Ne olmuştu?

Kazakistan‘da akaryakıt fiyatların yapılan zamların ardından başlayan ve ülke çapına yayılan protestolar sırasında onlarca protestocu hayatını kaybetti. Protestolar devam ederken, Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ise Rusya‘dan yardım istedi. Tokayev’in talebinin ardından Rusya liderliğindeki bir askeri ittifak, protestolarla sarsılan eski Sovyet Cumhuriyeti Kazakistan’da “istikrarı sağlamak için” ülkeye “barış” güçleri göndereceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Tokayev, Rusya ve beş eski Sovyet ülkesinin üye olduğu NATO benzeri bir örgüt olan CSTO‘nun devlet başkanlarına, “terör tehdidine karşı yardım etmeleri için talep gönderdiğini” duyurdu.

Ülkede hükümet zam protestoları nedeniyle istifa etmişti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.