Rusya, Kuzey Kutbu üzerinden fosil yakıt ikmali için nükleer enerjiyle çalışan yeni buzkıranları suya indirdi

Kuzey Kutbu üzerinden Güneydoğu Asya'ya petrol ve doğal gaz sevkiyatını artırmak isteyen Rusya, nükleer enerjiyle çalışan ve üç metreye kadar buzu kırabilen iki buzkıran gemisini daha suya indirdi. Uzmanlar, Moskova'nın bölge üzerinden Atlantik, Pasifik ve Arktik okyanuslarını birbirine bağlayarak, yeni bir lojistik güzergah oluşturmaya çalıştığını söylüyor.
Rusya, Kuzey Kutbu üzerinden Asya‘ya petrol ve gaz ihracatını kolaylaştırmak için nükleer enerjiyle çalışan iki buzkıran gemisini denize indirdi.

St. Petersburg’da düzenlenen açılış törenine video konferans yoluyla katılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu tür buzkıranların ülke için stratejik öneme sahip olduğunu söyledi:

“Kuzey deniz yollarının geliştirilmesi, Rusya’nın ihracat potansiyelini tam olarak gerçekleştirmesine ve Güneydoğu Asya da dahil olmak üzere etkin bir lojistik güzergah oluşturmasına olanak sağlayacak”

Üç metrelik buzu kırabiliyor

AFP‘nin aktardığına göre, dünyanın tek nükleer enerjili buzkıran gemisi üreticisi ve işletmecisi olan Rusya, Ural adındaki gemiyle aynı seriden Yakutia’yı da suya indirdi, ancak bu geminin 2024 sonuna kadar hizmete girmesi beklenmiyor.

Uzunluğu 200 metreyi aşan nükleer enerjiyle çalışan başka bir Rus gemisinin de 2027 yılında faaliyete geçmesi planlanıyor.

Atom enerjisi devi, Rus devlet şirketi Rosatom tarafından üretilen nükleer güçle çalışan 170 metre uzunluğundaki ‘Ural’, üç metreye kadar derinlikteki buzları kırabiliyor.

Ural, Rusya’nın başlangıçta Avrupa’ya yönelik sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ürettiği bir bölge olan Kuzey Kutbu’nda aralık ayından itibaren faaliyet gösterecek. Ural ile aynı serideki diğer iki buzkıran, Arktika ve Sibir, halihazırda faaliyet gösteriyor.

Putin, Rossiya adını verdikleri ve 71,380 tonluk 209 metrelik buz kırıcının 2027 yılına kadar tamamlanacağını söyledi. Bu geminin dört metre kalınlığındaki buzu kırabileceği belirtiliyor.

Avrupa Birliği Rusya’nın Ukrayna‘ya saldırısı sonrası Rus petrol ithalatına kademeli ambargo kararı almış ve gaz ithalatını büyük ölçüde azaltmıştı. Rusya, dünyanın en büyük gaz ihracatçısı, petrol rezervleri bakımından da ikinci sırada yer alıyor.

Okyanusları Kuzey Kutbu üzerinden birbirine bağlama hedefi

İklim değişikliği nedeniyle daha büyük bir stratejik önem kazanan Kuzey Kutbu için planlarını ‘büyüten’ Moskova, bölge üzerinden Atlantik, Pasifik ve Arktik okyanuslarını birbirine bağlayarak hidrokarbonların Güneydoğu Asya‘ya taşınmasını arttırmayı hedefliyor.

Yamal Yarımadası‘ndaki sıvılaştırılmış doğal gaz tesisi de dahil olmak üzere Rusya’nın Arktik bölgelerinde geniş petrol ve doğal gaz kaynakları bulunuyor. 1999’da iktidara gelen Putin, Rusya’nın Barents Denizi‘nden Okhotsk Denizi‘ne kadar uzanan 24 bin km’den fazla kıyı şeridine sahip olduğu Kuzey Kutbu’ndaki varlığını güçlendirdi. Ayrıca 2005’ten bu yana Kuzey Kutbu’nda Sovyet döneminden kalma onlarca askeri üs yeniden açıldı ve donanmaları modernize edildi.

Uzmanlar, Batı’nın Rusya’nın bölgedeki askeri gücünü yakalamasının en az 10 yıl alacağını belirtiyor.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR