DünyaManşet

Rusya Avrupa Konseyi üyeliğinden resmen ayrıldı

0

Ukrayna‘ya yönelik giriştiği işgalin ardından Avrupa Birliği‘nin (AB), yaptırım kararları ve önlemlere karşılık olarak Rusya, Avrupa Konseyi üyeliğinden ayrıldığını resmen duyurdu.

Rusya, 28 Şubat 1996 tarihinden bu yana Konsey üyesiydi.

Avrupa Konseyi sözcüsü Daniel Holtgen, Rusya Federasyonu’nun Avrupa Konseyi’nden ayrıldığına dair resmi tebligatı Konsey Genel Sekreteri Marija Buric’e ilettiğini kaydetti.

Holtgen, Rusya’nın Londra Anlaşması’nın 7’nci maddesi uyarınca üyelikten ayrıldığını bildirdi.

Avrupa Konseyi’nin kuruluş sözleşmesi olan Londra Anlaşması‘nın (Avrupa Konseyi Statüsü) 7’nci maddesi, Konsey’in herhangi bir üyesinin Genel Sekretere bildirimde bulunmak suretiyle Konsey’den çekilebileceğini, bildirimin mali yılın ilk dokuz ayı içinde yapılması durumunda çekilmenin mali yıl sonunda hüküm kazanacağını belirtiyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı da resmi internet sitesinden bir açıklama yaparak,  “NATO ve Avrupa Birliği’ne üye devletler, Avrupa Konseyi’ndeki çoğunluklarını kötüye kullanarak bu örgütü sürekli Rusya karşıtı bir politika aracına dönüştürüyor. Eşitlikçi diyaloğu Pan-Avrupa ilkelerine dayandırarak reddediyor. 25 Şubat’ta Rusya’nın, Avrupa Konseyi’nin yasal organlarında temsil hakkını askıya almak için ayrımcı bir karar aldılar” dedi.

Ukrayna’ya saldırısından 1 gün sonra 25 Şubat’ta Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Avrupa Konseyi Statüsü‘nün 8. maddesi uyarınca Rusya’nın Bakanlar Komitesi ve Parlamenterler Meclisi‘ndeki temsil haklarını askıya almıştı.

Rus hükümetinin açıklamasında Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde imzalanan ana evrensel uluslararası insan hakları anlaşmalarına taraf olduğu hatırlatıldı; Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme, Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme, Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme, Çocuk Hakları Sözleşmesi ve diğer sözleşmelere uyulduğu belirtildi. Ayrıca Rusya Federasyonu Anayasası’na aykırı olmadığı takdirde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) hali hazırda kabul edilmiş kararlarına uymaya devam edileceği kaydedildi.

Avrupa Konseyi’nden çekilen ikinci ülke

Rusya, Avrupa Konseyi’nden, kurulduğu 1945’ten bu yana ayrılan ikinci ülke. 1969’da Yunanistan  Albaylar Cuntası’nın iktidarı ele geçirmesinden sonra Konsey üyeliğinden çıkarılmakla yüz yüze kalınca Konsey’den ayrıldığını ilan etmişti.

Kararla birlikte Rusya Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden çekilmiş ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) yargı alanı dışına çıkmış oldu. Rusya Federasyonu yurttaşları da yerel mahkeme kararlarına karşı AİHM’e başvuru haklarını yitirdi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.