İfade ÖzgürlüğüManşetMedya-İnternetTürkiye

RTÜK’ten altı kanala ‘yangın yayınları’ cezası

0
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) bugünkü toplantısında FOX TV, KRT, Tele 1, HaberTürk, Halk TV ve TR 35 kanallarına toplam 17 dosyadan oy çokluğuyla ceza verdi. Cezaya konu olan ifadelerin çoğunu, orman yangınlarıyla ilgili bazı haberler ve programlarda geçen sözler oluşturdu.

RTÜK Üyesi CHP’li İlhan Taşcı, toplantıya katılımının başkan Ebubekir Şahin‘in teklifi ve AKP ile MHP kontenjanından seçilen üyelerin oylarıyla  engellendiğini açıkladı. Şahin ise Taşcı’nın sadece, “ihsas-ı rey” yaptığı (oyunu belli etttiği) gerekçesiyle bazı televizyonlara yangın haberleri nedeniyle ceza verilmesinin görüşüldüğü sırada toplantıdan çıkarılmasını istediklerini söyledi.

İlhan Taşcı, daha sonra toplantıdan çıkarılmasıyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:  “Sosyal medya hesabım üzerinden dün yaptığım bilgilendirmede, RTÜK’ün talimatına rağmen yangına ilişkin haber ve görüntüleri paylaşan Fox TV, Habertürk, Halk TV, Tele 1 ve KRT hakkında ceza isteminin karara bağlanacağını duyurmuştum. Ne yönde bir karar çıkacağına, benim nasıl oy kullanacağıma ilişkin en ufak bir imada dahi bulunmadığım yaptığım paylaşımda açıkça görülecektir.”

Müzakerelerin gizliliği kuralına her zaman özen gösterdiğini vurgulayan Taşcı,  RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in bile “müzakerelerin gizliliği” kuralını ihlal ettiğini iddia edemediğini belirterek, “Varsa öyle bir iddiası buyursun kanıtlasın” dedi.

“Hukuktan yoksun, keyfi bu karar benim için yok hükmündedir” ifadelerini kullanan Taşcı, bunu yargıda tescil ettirmek için gerekli girişimlerde bulunacağını da açıkladı.

Şahin: Olayın çarpıtılmamasını rica ediyorum

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin de İlhan Taşcı’nın iddialarına Twitter hesabından yaptığı açıklamayla yanıt verdi.

@ebekirsahin

İlhan Taşcı, Başkan Ebubekir Şahin’i, orman yangınları yayınlarıyla ilgili olarak televizyon yöneticilerini tehdit etmekle ve onlara “Yangınları göstermeyin yoksa size en ağır cezayı veririm” mesajı göndermekle suçlamış; RTÜK’ten yapılan açıklamada ise Kurul’un yayıncılardan hassas davranılmasını isteme ve ikazda bulunma görevi olduğu belirtilmişti.

İlhan Taşçı.

Cezalar

RTÜK bugünkü toplantısı sonrası, kararıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Kurul, FOX Ana Haber’in üç farklı gündeki yayınlarını incelediğini ve idari para cezası verdiğini duyurdu. Kurul’un açıklamasında, “Durum vahim” etiketiyle yapılan ve “Türkiye 6 gündür kabusu yaşıyor”, “Türkiye 1 haftadır yanıyor” ve benzeri kuşak bantların kullanıldığı haberlerin kriz zamanı habercilik etiğinden uzak, siyasi iktidar hakkında yanıltıcı, kriz zamanı haber alma hakkını kullanmak isteyen izleyicide endişe, panik, korku ve infial yaratacak şekilde olduğu kanaatine varıldığını” kaydedildi.

RTÜK, KRT’ye de üç ayrı haber ya da program nedeniyle idari para cezası verdi. KRT’de yayımlanan “Şimdiki Zaman” programının yayın konukları Erol Mütercimler, Serdar Akinan, Barış Yarkadaş, Barış Doster ve Uğur Dündar‘ın orman yangınlarına ilişkin olarak “Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile hükümeti hedef alan, hakarete varan” sözlerinin yasada yer alan “Yayın hizmetleri, …. kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez” hükmünü ihlali ettiğine karar verildiğini ve bu nedenle para cezası getirildiğini duyurdu.

KRT’ye ana haber bülteni ve “Haber Aktif” programı nedeniyle de ceza verildi.

Tele 1’de yayımlanan “Gün Başlıyor” programında sunucu Can Ataklı’nın hükümetin yangınlara müdahalesini kastederek “Gerizekalılık yapıyorlar diyorum…yeteneksizlik var, çapsızlık var. İnsanları mahvetmişsin, ülkeyi mahvetmişsin, yakmışsın” şeklindeki ifadelerinin “eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı ve iftira niteliğinde” olduğu gerekçesiyle kanala idari para cezası verildi. Kurul, Tele 1’e, ana haber bülteninde yangın bölgelerinden yapılan canlı bağlantıları ve “4 Soru 4 Cevap” programında Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ‘ın yayıncı kuruluşları uyaran RTÜK Başkanına ve üyelerine yönelik sözleri nedeniyle de ceza verildiğini açıkladı.

HaberTürk’ün orman yangınları ile ilgili canlı bağlantılarda geçen bazı cümlelerin yasa dışı olduğu belirtildi.  RTÜK, Halk TV yayınlarına ilişkin dört farklı raporu da karara bağladı. Konuyla ilgili açıklamada, “Kayda Geçsin” programında bazı konukların iddia ve ithamlarının toplumda infial uyandırabilecek ve korku, panik, endişe yaratabilecek ve gerilimi artırabilecek ifadeler olarak değerlendirildiği belirtildi.

RTÜK, TR 35’e de orman yangınları haberlerinden dolayı “yayın ilkesi ihlali yaptığı” gerekçesiyle yaptırım uyguladığını açıkladı.

You may also like

Comments

Comments are closed.