ManşetTarım-Gıda

Roundup konusunda herkes yalan söylemiş

0

Pestisit endüstrisi ve Avrupa Birliği 1990’lardan beri dünyanın en çok satılan ot zehiri Roundup’ın doğum kusurlarına sebep olduğunu biliyordu; ama bunu halka söylemeyi “unuttular”

Uluslararası bilim insanları ve araştırmacılar tarafından ortaklaşa yazılan bu rapor,endüstrinin 1980’lerde yaptıkları araştırmaların (ki buna Roundup’un üreticisi Monsanto’nun yaptırdıkları da dahil) Roundup’ın aktif etken maddesi glifosfat’ın laboratuar hayvanlarında doğum kusurlarına neden olduğunu gösterdiğini ortaya çıkarıyor.

Gerçekler şöyle;

  • Endüstri 1980’lerden beri kendi yaptığı çalışmalardan, yüksek dozda glifosfatındeney hayvanlarında malformasyona (şekil bozukluğuna) sebep olduğunu biliyor.
  • Endüstri 1993’ten beri bu etkinin orta, hatta düşük dozlarda bile ortaya çıktığını biliyor.
  • Almanya hükümeti en azından 1998’den beri glifosfatın malformasyonlara sebep olduğunu biliyor.
  • AB komisyonunun uzman bilimsel derleme tartışma paneli 1999’dan beribglifosfatın malformasyonlara sebep olduğunu biliyor.
  • AB komisyonu 2002’den beri glifosfatın malformasyonlara sebep olduğunu biliyor. Bu, glifosfata AB tarafından izin verilen yıl aynı zamanda.

Fakat bu bilgi halka duyurulmadı. Tam tersine; pestisit endüstrisi ve Avrupa’nın düzenleyicileri beraberce halkı glifosfatın güvenli olduğu iddialarıyla kandırdılar. Sonuç olarak, Roundup bahçecilikle uğraşanlarca ve yerel otoritelerce arazi şeritlerinde, okul bahçelerinde ve diğer kamu alanlarında, hatta tarlalarda kullanıldı.
2010 gibi yakın bir tarihte, Alman Tüketiciyi Koruma ve Gıda Güvenliği Federal Ofisi BVL, komisyona glifosfatın teratojenik (doğum kusurlarına sebep olma) etkisine dair hiçbir kanıt olmadığını söyledi.
BVL bu yorumuna, Arjantinli bilim insanlarının Roundup ve glifosfatın tarımda kullanılan spreylerden çok daha düşük konsantrasyonlarda deney hayvanlarında doğum kusurlarına sebep olduğunu gösterdikleri bağımsız bir bilimsel çalışmayı çürütme amacıyla yazdığı yazıda yer verdi. Çalışmanın yapılma sebebi, Güney Amerika’nın genetiği değiştirilmiş (GD) Roundup Ready (yüksek oranda glifosfat spreyi kullanımını tolere edebilecek şekilde tasarlanmış) soya fasülyesi yetiştirilen bölgelerinde yüksek oranlarda doğum kusurları ve kanser vakalarının rapor edilmesiydi.

Arjantinli araştırmacıların çalışmasını çürütme amacıyla yazılan yazıda BVL glifosfat’ın güvenli olduğunun kanıtı olarak komisyonun 2002 yılındaki glifosfat onayı (Avrupa’dahalen yürürlükte olan onay) için sunulan endüstri çalışmalarına atıfta bulundu.

Fakat yeni raporun yazarları onay belgelerine ulaştı ve BVL’nin iddiasının aksine,1980’lerde-1990’larda yapılan endüstrinin kendi çalışmalarının glifosfatın / Roundup’ın deney hayvanlarında doğum kusurlarına yol açtığını gösterdiğini buldu.

Okuyucuların raporumuzda yer alan beyanların doğruluğunu kontrol edebilecekleri şeffaflığı sağlamak için Almanya’nın glifosfat hakkındaki 1998 taslak değerlendirme raporunun atıfta bulunulan bölümlerine şu adresten ulaşabilirsiniz.

Yeşil Gazete için çeviren: Itır Kaşıkçı

(EarthOpenSource, Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.