ManşetTarım-Gıda

Restoranlar “Karbon Gıda izi” ölçer ile karbon ayak izlerini düşürebilecek

0

Earth Techling’de Beth Buczynski imzasıyla yayınlanan haberi, Yeşil Gazete gönüllü çevirmenlerinden Gizem Hasırcıoğlu‘nun çevirisiyle sunuyoruz.

***

Çevirenin önnotu: Vaktiyle yiyecek-içecek sektöründe çalışmış biri olarak yazının başlığı çok ilgimi çekip beni umutlandırsa da okuyup çevirmeye başladıkça aklıma geçenlerde yayınladığımız iklim değişikliğinden köşeyi dönenler haberini hatırlattı. Bilim insanları karbon ayak izinin küçültülmesi gerektiğine dair açıklamalar yaparken kast ettikleri tam olarak bu muydu? “Daha sürdürülebilir bir dünya” için “yatırım kararlarını” yönlendirecek bir kuruluşun var olması sorunun ne kadar hayatımızın içinde olduğunu gösterirken çözüme dair umutlar konusunda da karamsarlığa sürüklemiyor değil, zira daha çok “yatırımla” çözüme ne kadar yaklaşıyoruz?

***

“Karbon ayakizi” terimi genelde hafızalarda egzoz saçan bir araç ya da gece gündüz ışıklarını yanan bir ev canlandırıyor. Oysa bu dar bakış açısından çıkarsak, her birimiz her gün yaptığımız şeylerle, alışverişten yediğimiz yemeğe, karbon kirliliğine sebep oluyoruz.

Gıda sektörü fabrikalaşmış büyük çiftlikler tarafından kontrol edildiği için yiyecekler henüz nihai tüketiciye ulaşmadan büyük bir karbon ayak izine sahip oluyorlar. Konu, uzun çalışma saatleri ve enerji yiyen ekipmanları ile restoranların karbon ayak izini küçültmelerine gelince ise daha da karmaşıklaşıyor. Ya da “gıda ayak izi” demek daha mı doğru olur? Compass Group ve First Carbon Solutions tarafından geliştirilen “gıda ayak izi” ölçer restoran ve şeflerin yiyecek servisindeki karbon ayak izini düşürmeleri konusunda yardımcı olmayı amaçlıyor.

Kullanımı kolay, web tabanlı bir uygulama olan Carbon FOODprint restoran şef ve yöneticilerine atık tasfiyesi, eneri ve su kullanımını düşürerek karbon ayak izini küçültmelerini sağlayacak stratejiler geliştirmelerini vadediyor. Yiyecek-içecek sektörü yöneticilerine dört ana alanda- menü oluşturma, mutfak hizmetleri, yerleşim yeri ve mutfak ekipmanları- 185 stratejik karar sunan uygulamada verilen her kararın karbon ayak izini düşürmede direk etkisi var.

Uygulama önerdiği yolları her restoran için toplanan operasyonel bilgileri bir araya getirerek yukarda belirtilen dört ana alan kapsamında güncel karbon, enerji, su ve atık tabloları oluşturuyor.

FirstCarbon Solutions, Compass Group işbirliğinde gıda izi ölçer kitini tasarlamak için üretim, paketleme, bireysel gıda alımı nakliyesi, servis ekipmanları ve yiyecek servisi operasyonlarında kullanılan temizlik kimyasalları ile ilgili binlerce bilgi topladı.

 

 

Fotoğraf: Hell28k/Flickr

 

Gıda izi ölçer tasarımcıları bu uygulamayla birlikte restoranların kendi aralarında da karşılaştırma yapabileceği ve gösterdikleri gelişme ve aşamaları analiz edebileceklerini söylüyor. Aynı zaman restoranların edineceği bu bilgiler yıllık raporlar, sürdürülebilirlik indeksleri ve Karbon Saydamlık Projesi (Carbon Disclosure Project) gibi projelerde paylaşılabilecek.

Hali hazırda Amerika’da tüm Compass Group hizmeti alan 9900 noktada bulunabilen Gıda Ayak İzi (FOODprint ) ölçer ünlü şirket-IBM ve üniversitelerin- Aubrun University ve Green Mountain College- desteğini almış durumda.

(ÇN: Karbon Saydamlık Projesi (The Carbon Disclosure Project) 2000 ylında Paul Dickenson tarafından başlatıldı. Kurumsal yatırımcılarla birlikte çalışılan projede amacı şirketleri karbon emisyonları hakkında bilgi vermesini sağlamak. Şu anda 551 yatırımcı ile çalışan ve 71 trilyon dolar cirosu olan grup bugün dünyanın dört bir tarafında 3000’den fazla organizasyonun sera gazı salımlarını ölçtüğünü ve raporladığını, su varlıkları yönetimi risk ve fırsatlarını CDP üzerinde değerlendirdiğini bildirdi. Grup her yıl Kent, Yatırımcı, Su, Tedarik Zinciri gibi farklı sektörlere odaklanan raporlar yayınlıyor ve yatırımcıların daha sürdürülebilir bir dünya için yatırım kararlarını yönlendiriyor.

 

Yeşil Gazete için çeviren: Gizem Hasırcıoğlu

Yazının özgün hali (ingilizce)

(Earth Techling, Yeşil Gazete)


More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.