Kültür-SanatManşet

Ressam Komet 81 yaşında hayatını kaybetti

0

Komet ismiyle tanınan ressam, gravür sanatçısı ve şair Gürkan Coşkun, 81 yaşında yaşamını yitirdi.

Usta sanatçının ölüm haberini Alef Yayınevi, ”Hoşçakal Komet” mesajıyla Twitter’dan duyurdu.

Kuyruklu yıldız anlamına gelen Komet ismiyle taınan sanatçının İstanbul ve Avrupa‘da onlarca eseri müzelerde sergileniyor. Coşkun’un ölümünün ardından kültür ve sanat camiası üzüntülerini sosyal medyadan paylaştı.

Komet’in hayatı ve sanatı

Yaşamını Paris ve İstanbul’da sürdürmüş olan ressam, 1941 yılında Çorum’da doğdu ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde eğitim gördü.

Halil Dikmen ve Zeki Faik İzer atölyelerinde çalıştı. Çeşitli insan görünümlerini karmaşık ve kalabalık gruplar halinde fantastik bir yönelimle tuvale yansıttı. Bu dönem resimlerinde en çok siyah rengi kullanan ressam; kırmızı, pembe ve sarılarla ölüm ve acı temasını vurguladı.

1971’de devlet bursuyla Paris’e gitti ve Vincence Üniversitesi Plastik Sanatlar Bölümü’nde eğitim gördü. İlk sergisini 1974’te Fransa’nın Rouen kentinde açtı.Bu yıldan itibarn Salon de Mai sergilerine düzenli olarak katıldı.

Paris’te bulunduğu dönemde Rönesans öncesi İtalyan sanatını, Pompei resimlerini ve İtalyan Primitifleri’ni inceleyen sanatçı, bilinçaltının gizemli dünyası üzerine kurulu ancak gerçeklikle bağını koparmayan eserler verdi.

Türkiye çağdaş sanatının önemli isimlerinden olan Coşkun, Türkiye’de on beş, Paris’te dokuz, Viyana, Salzburg, Lozan ve Brüksel‘de ise birer kişisel sergi açtı ve  birçok uluslararası sergiye katıldı. Eserleri, Lozan Canton Müzesi, Viyana Modern Sanatlar Müzesi, Kopenhag Grafik Sanatlar Müzesi, Paris Modern Sanatlar Müzesi ve İstanbul Modern gibi müzelerde yer alıyor.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.