Türkiye

“Recep Tayyip Erdoğan artık Türkiye’nin sorunlarının kaynağıdır”

0

530ef2fa8f67be1ae0dd2141Financial Times’ın “Recep Tayyip Erdoğan artık Türkiye’nin sorunlarının kaynağıdır” başlıklı makalesinde, Erdoğan’ın kuşağının en yetenekli politikacısı olduğunu ama artık dijital çağa ayak uyduramadığını kaydetti.

FT’nin Dış Haberler Editörü David Gardner tarafından kaleme alınan yazıda, Erdoğan’ın YouTube’da yayınlanan ses kaydını inkar ettiği hatırlatılarak, “Ama artık hem o hem de Türkiye bir çıkmaza saplandı” ifadesine yer verildi.

Gardner, “Erdoğan’ın İslamcı Adalet ve Kalkınma Partisi” ile “onun sadık müttefiki, ABD merkezli imam Fethullah Gülen’den ilham alan şüpheli İslamcı hareket” arasındaki güç mücadelesinin ülkeyi sarstığını yazdı.

Geçen yaz yapılan “sivil ayaklanmaya” bir de Gülenciler ile yapılan ve “hiçbir sınır tanımayan” kavga ile Erdoğan’ın yakın çevresine kadar uzanan yolsuzluk skandalıyla ilgili kanıtların da eklendiğini, belirten yazar, ancak yine de “sıkışık durumdaki Erdoğan hala Türkiye’nin büyük kişiliği” değerlendirmesini yaptı.

Yazıda, “(Erdoğan’ın) Laik muhalefetteki rakipleri siyasi cüceler. Ama yine de onun (Erdoğan’ın) hem içerideki hem de dışarıdaki saygınlığı telafi edilmez bir şekilde lekelendi” sözlerine yer verildi.

“Nasıl oldu da böyle oldu?” sorusunu soran yazar, “Erdoğan çok üzün bir süre iktidarda kaldı. Her seferinde oylarını arttırarak kazandı ve Haziran 2011’deki genel seçim zaferi oylarını büyük bölümünü almaktan da öte olup adeta bir çıg gibi arttırmaktı. Bunun somut nedenleri var. AKP uzun bir siyasi tıkanıklık ve ekonomik kargaşanın ardından iktidara geldi. Türkiye, bölgesel bir güç olarak yükseldi. Ekonomisi neredeyse Çin süratinde büyüyerek, refah ve sağlık hizmetleri, okullar ve yolların yaygınlaşmasını sağladı. Bir avuç ticari holdingin karşısında ‘Anadolo kaplanı’ denilen yeni bir girişimci türü çıkışa geçti” diye yazdı.

Erdoğan’ın kendisini milletle özdeşleştirmesinin neredeyse sorunun bir özeti olduğunun vurgulandığı yazıda, “İktidarı üzerinde neredeyse hiçbir kurumsal ya da siyasi kontrol kalmadı ve artık kendisinden başka hiçkimseyi dinlememeye başladı. Sandıkta çıkan emsalsiz başarısını tam da hakkındaki bu iddialar sırasında Mart’taki yerel seçimlerde, yazın yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimlerde yeniden sınava sokacak ve bu aynı zamanda Erdoğan için kişisel bir referendum olacak” yorumu yapıldı.

Sandıktan da yara bere almadan çıkması halinde bile Erdoğan için işlerin yine de ters gidebileceğine dikkat çeken yazar, “Eğer Erdoğan, mesnetsiz komplolarla şirketleri, okulları, gazeteleri, mahkemeleri ve henüz keşfetmediği başka karanlık odaları suçlamaya devam ederse, kısa vadeli para akımına karşı kırılgan olan Türkiye’ye duyulan güven çökebilir. Bu arada İslami kademeler arasındaki savaş şiddetlenerek devam ederse, insanlar AKP’yi bir adamın kaprislerinden kurtarmak isteyebilir, ya da parti kurucularından birinin bana özel olarak ima ettiği üzere, Erdoğan projesi artık içerden patlar” diye yazdı.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.