İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Rapor: Türkiye, 10 yılda en büyük gerilemenin görüldüğü ülkeler arasında ikinci sırada

0

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli düşünce kuruluşu olan Freedom House, “Demokrasi Kuşatma Altında” isimli 2020 yılında ülkelerdeki özgürlük ve demokrasi durumlarını ele alan bir rapor yayımladı.

Rapora göre, Türkiye son 10 yıl içinde en büyük gerilemenin görüldüğü ülkeler arasında Mali‘den sonra ikinci sırada.

Ayrıca, raporda Türkiye özgür olmayan ülkeler kategorisinde yer aldı. Türkiye’nin 10 yıl içinde toplam 31 puan gerilediği belirtildi.

Hükümet, muhalefeti baskılıyor

Voice Of America‘nın haberine göre, raporun Türkiye bölümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın Türkiye siyasetinde önemli bir güç sahibi olmaya devam ettiği kaydedildi.

Ancak, 2019 yılında yapılan yerel seçimler sonrasında muhalefet partilerinin kazanması ve koronavirüs salgınının iyi durumda olmayan ekonomiyi daha da olumsuz etkilemesi, hükümeti muhalefetin baskılanmasına ve kamuoyundaki tartışmaların kısıtlanmasına sevk ettiği vurgulandı.

Ana akım medya hükümetin görüşlerini yansıtıyor

Raporda, Türkiye’deki ana akım medyanın özellikle televizyon yayıncılığının hükümetin görüşlerini yansıttığı ve sık sık benzer manşetlerin atıldığı da ifade edildi.

Bunun yanında, faaliyet gösteren bağımsız gazete ve internet sitelerinin büyük bir siyasi baskı altında olduklarının altı çizildi.

Raporda yer alan bir diğer çarpıcı veriyse, Türkiye vatandaşlarının görüşlerini yakın çevrelerinde açıkça dile getirdiklerini, fakat sosyal medyadaki paylaşım veya kamuoyunda söylediklerine dikkat ettikleri tespiti oldu.

Yüzlerce sosyal medya kullanıcısı gözaltına alındı

Türkiye’yle ilgili başka bir veri de, 2020 yılında yüzlerce sosyal medya kullanıcısının koronavirüs salgınıyla ilgili “provokatif” olduğu iddia edilen paylaşımlarından ötürü gözaltına alınmaları oldu. Bazılarının ise ekonomi, terörizm veya askeri operasyon gibi konularda düşüncelerini paylaştıkları için gözaltına alındıkları veya yargılandıkları belirtildi.

Türkiye, Etiyopya ve Azerbaycan’a destek verdi

Türkiye’nin de içinde olduğu bölgede, otoriter yönetimlerin genişlemesinin, uluslararası arenada önemli demokrasilerin gittikçe azalan ve tutarsız bir varlık göstermesinin insan hayatı ve güvenliği konusunda somut etkileri olduğu kaydedildi.

Bunun, siyasi anlaşmazlıkların çözümü için sık sık askeri operasyonlara başvurulmasının da dahil olduğu vurgulandı.

Raporda Libya ve Yemen gibi uzun süredir devam eden çatışmaların şiddetlendiği ve bununla birlikte Etiyopya liderinin Tigray‘da, Azerbaycan liderinin de Dağlık Karabağ‘da savaş başlattığına dikkat çekilirken, bu ülkelerin sırasıyla Eritre ve Türkiye’den destek aldıkları belirtildi.

Otoriter devletlerin askeri güç kullanmasının dünya genelinde demokratik normlarda çürüme yaşandığının bir diğer sonucu olduğundan bahsedildi.

You may also like

Comments

Comments are closed.