Doğa MücadelesiManşet

Rainbow Warrior, “Daha az plastik, daha çok Akdeniz” sloganıyla eylemde

0

Üretimine 1868’de başlanan ve bugün gündelik yaşamın hemen her alanında karşımıza çıkan plastik, petrol rafinerilerinde kullanılan ham petrolün işlenmesi sonucu arta kalan malzemelerden elde ediliyor. Yapılan araştırmalara göre yeryüzündeki petrolün %4’lük bir kısmı plastik üretimi için kullanılmakta. Ancak kullanıldıktan sonra atılan plastik torbalar, kaplar, paketler doğaya zarar veriyor. Her sene dünyada 300 milyon ton plastik çöp üretiliyor.

Özellikle denizler bu kirlilikten daha çok etkileniyor. Bugün denizlerde tahminen 140 milyon tona ulaşan ve her geçen gün daha da artan bir plastik kirliliğinden söz ediliyor. Çöpün %5’i kıyılara vuruyor, %15 kadarı da su üzerine çıkıyor. Denizdeki çöpün büyük kısmı görülemiyor.

Balıklar, midyeler ve diğer deniz canlıları için mikroplastikler birer tehdit. Her sene 100 bin civarında deniz canlısı bu kirlilik sebebiyle ölüyor. Greenpeace üyesi Sandra Schötter “Atlantik Morinası, ton balıkları ve diğer balık türlerinin vücutlarında plastiğe rastlıyorsunuz” diyor ve besin zincirine girmiş olan mikroplastiklerin bir süre sonra bizim de masamıza geleceğini ifade ediyor.

Çevre örgütleri yıllardır bu artışa dikkat çekiyorlar.

Greenpeace’in çevreci gemisi Rainbow Warrior bu sene yaz yolculuğuna, “Daha az Plastik, daha çok Akdeniz” sloganıyla İspanya’da güzelliği ile herkesi büyüleyen Akdeniz’in masmavi sularının insan eliyle nasıl kirletildiğini gözler önüne seren bir eylem ile başladı. Rainbow Warrior, plastik atıkların dev maketleri ile çevrelendi. Greenpeace İspanya’nın eyleme dair videosunu buradan izleyebilirsiniz

Greenpeace İspanya Okyanuslar Kampanya Sorumlusu Elvira Jimenez, “Plastikler tek kullanımlık olmaktan çıkarılmalı, tüketim azaltılmalı ve geri dönüşüm sağlanmalı” çağrısında bulundu. Plastiklerin, Akdeniz’i nasıl kirlettiğine dair çarpıcı verilerden bazıları ise şöyle;

-Dünyada, 192 kıyı ülkesinden okyanuslara her yıl 4.8 ile 12,7 milyon ton arasında plastik atılıyor.

-Akdeniz havzasında 4 metrekareye 1 atık düşüyor.

-Tüm dünyada denizleri ve deniz canlılarını tehdit eden mikroplastik taneciklerin Akdeniz havzasında bulunanlarının oranı yüzde 21 ile 54 arasında.

-Akdeniz’deki yüzen atıkların yüzde 96’sını plastikler oluşturuyor.

 

(Greenpeace, Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.