ManşetLGBTİ+

Queer Olympix’in yasaklanması hukuka aykırı bulundu

0

İstanbul 5’inci İdare Mahkemesi Kadıköy Kaymakamlığı‘nın Queer Olympix etkinliğine getirdiği yasağının hukuka aykırı olduğuna hükmetti.  Gerekçe olarak Kaymakamlığın kendisinden istenen yasak kararına ilişkin belge ve dayanakları mahkemeye sunmaması gösterildi.

Etkinlik günü gelen yasak

Kadıköy Kaymakamlığı 23-25 Ağustos 2019’da yapılması planlanan 3’üncü Queer Olympix’in ikinci günü Kalamış’ta yapılacak bölümlerini, İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün talebi üzerine etkinlik günü yasaklamıştı.

Sabah saatlerinde etkinliklerin yapılacağı yere TOMA’larla gelen polis “Kamu düzeni, suç işlenmesini önlemek, genel sağlığın ve genel ahlakın korunması” gerekçesiyle etkinliğin yasaklandığını duyurmuştu.

Belgeler mahkemeye sunulmadı

Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD), Hukuk ve Adalete Erişim Birimi ve Queer Olympix ekibi bu yasağa karşı iptal davası açtı.

Kadıköy Kaymakamlığı davada savunma dilekçesi sunmadı. Mahkemenin davaya ilişkin bilgi ve belgeleri talep etmesine rağmen Kaymakamlık Mahkemeye sadece yasaklama kararını iletti.

İstanbul 5. İdare Mahkemesi yasaklama işleminin dayanağını ortaya koyan somut bilgi ve belgelerin dosyaya sunulmadığını belirterek etkinliğin yasaklanmasının hukuka uygun olmadığına karar verdi.

‘Kararın ön yargıyla alındığını görmüş olduk’

Mahkeme kararını Kaos GL’ye değerlendiren SPoD’tan Avukat Hatice Demir  “Kaymakamlığın bu yasak kararını alırken herhangi bir bilgi ya da belgeye dayandırmadığı, sadece önyargıyla böyle bir karar aldıklarını görmüş olduk” dedi. Demir konuşmasına şöyle devam etti:

Karar, istinafa taşınabilir ancak Kadıköy Kaymakamlığı istinafta ayrıca bir belge sunamaz. Ki LGBTİ+ etkinliklerine yasakların ardından mahkeme süreçlerinde konulan belgelerin çoğu da aslında yasak kararlarının hukuka aykırılığını gösteriyor. İddia edildiği gibi bir “provokasyon” ihtimali dahi olsa bu yasaklamaya gerekçe olamaz. Yasaklamak yerine güvenliği sağlanmalı.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.