DünyaManşet

Putin’in Birleşik Rusya’sı oy kaybetmesine rağmen kazandı

0
Rusya’da parlamentonun alt kanadı  Duma’nın 450 üyesini belirlemek üzere cuma günü başlayan oy verme işlemi pazar günü sona erdi. Geçici sonuçlara göre Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in partisi Birleşik Rusya, seçimin galibi oldu. Seçim Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, sayılan oyların yüzde 49’unu Birleşik Rusya’nın aldığı belirtildi.

Birleşik Rusya, 2016’da yapılan bir önceki seçimlerde oyların yüzde 54’ünü almıştı.

Son seçimler, Putin açısından bir dayanıklılık testi olarak görülüyordu. Rusya’da artan fiyatlar ve buna karşın gelir düzeyinin düşmesi nedeniyle Putin yönetimine karşı hoşnutsuzluk büyüdüğü belirtiliyor.

Seçimde Komünist Parti‘nin oy oranı yüzde 20, aşırı milliyetçi Vladimir Jirinovski‘nin partisi LDPR‘nin oy oranı da yüzde 8,5 olarak açıklandı. Yeni kurulan Yeni Halk adlı partinin yüzde 5’lik barajı geçip geçmediği ise henüz netlik kazanmadı.

Yaklaşık 110 milyon seçmenin bulunduğu ülkede seçimlere katılım oranı ise yüzde 45’te aldı. Oyların yüzde 50’sindan fazlasının sayıldığı belirtiliyor.

Navalni yanlılarına engel

Tutuklu muhalif siyasetçi Aleksey Navalni yanlılarının “aşırılık yanlısı” oldukları gerekçesiyle seçimlere katılmalarına izin verilmemişti. Navalni’nin müttefiklerinden Leonid Volkov, pazar günü sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Bir gün iyi adayların oylanmasının mümkün olabildiği, farklı siyasi görüşlerin temsil edildiği bir Rusya’da yaşayacağız” dedi.

Navalni yanlıları, seçimlerin bitmesine kısa bir süre kala taraftarlarına taktik oy kullanmaları çağrısında bulunarak bölgelerinde Putin’in partisini yenilgiye uğratacak adaylara oy vermeleri çağrısında bulundu.

Bağımsız kuruluş Golos: Yolsuzluk yapıldı

Seçimleri gözlemleyen Golos adlı bağımsız bir kuruluş ise seçimlerde yolsuzluk yapıldığını iddia etti. Seçim gözlemcilerinin tehdit edilmesi ve seçmen başına birden fazla oy sayılması da dahil yaklaşık 4 bin seçim ihlali  yapıldığını iddia eden Golos, Rus resmi makamlarını suçladı.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.