ManşetTürkiye

Putin, “Rusya olarak Akkuyu’ya 20milyar $ yatırım yapacağız”

0

Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Federasyonu’nun, Akkuyu Nükleer Güç Santral Projesinin tamamına 20 miyar $’dan fazla yatırım yapacağını söyledi. Putin, “Biz Projenin tamamını finanse edeceğiz. Maliyetin en az %25’i Türkiye’de istihdam yaratmaya gidecek”. dedi.

Rusya Devlet Başkanı açıklamalarını, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdiği görüşmeden sonra yapılan ortak basın toplantısında ifade etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlerine göre, Türkiye’de Akkuyu Nükleer santralini inşa etmekte olan proje şirketinin kurucu sermayesi 2 milyar 4 milyon $’a yükselecek. Ayrıca, toplam yatırım maliyeti 22 milyar $’ı geçecek. Mersinde inşa edilmekte olan nükleer santral, Türkiye’nin ilk nükleer santrali olacak. Akkuyu NGS’nin 10 yıl içinde, 2022 yılında tamamlanması öngörülüyor.

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak da, meslektaşı Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile bir görüşme gerçekleştirdi. Novak görüşmede, Rusya’nın Türkiye topraklarında gerçekleştirilecek başka projelere de ilgi duyduğunu ifade etti. Rus Bakanın sözlerine göre, Rosatom Türkiye sınırları içinde yapılacak başka nükleer santral projelerine de katılmak istiyor ve bu konuda görüşmelere başlama niyetinde.

Akkuyu NGS projesinin finansman konusuna gelince Novak, “Proje finansmanı birkaç kaynaktan temin edilmektedir. Bunlardan biri, Rusya Federasyonu bütçesi, diğeri ise bankalar.” dedi. Rus tarafı, Türkiye’den ek vergi indirimleri konusunda talepte bulundu. İndirimlerin yapılması halinde, toplam proje maliyeti de düşmüş olacak.

(Turkish Ruvr.ru)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.